Natoprocessen 'kan ta lång tid', varnar utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg. I Bryssel hålls samtidigt nya samtal om Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap.
Natoprocessen "kan ta lång tid", varnar utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg. I Bryssel hålls samtidigt nya samtal om Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Fortsatta samtal med Turkiet inger hopp

En hoppfull ton kan anas när Sveriges samtal med Turkiet, Finland och Nato beskrivs som "konstruktiva" och pågick betydligt längre än väntat. Nya samtal ska hållas "de närmaste dagarna".

ANNONS

Diskussionerna mellan företrädare för de tre länderna och försvarsalliansen inleddes efter lunch på måndagen och pågick ända fram till strax före klockan 18.

Ett försiktigt positivt tecken – eller åtminstone inte tvärtom.

Utan att gå in på innehållet i förhandlingarna berättar utrikesminister Ann Linde (S) efteråt att de är invecklade.

– Men vi konstaterar att det har varit konstruktiva samtal och samtalen kommer att fortsätta, och det är det viktigaste.

TT: Går det att tolka som att Turkiet nu förhandlar utan ultimatum?

– Utgångspunkten är fortfarande att Turkiet har frågor som gäller deras säkerhet.

– Nu gäller det att alla respekterar varandra och i den andan har förhandlingarna förts.

ANNONS

Fem timmar

TT: Har tonen i samtalen förändrats och blivit mjukare?

– Jag vill inte gå in på sådant. Dessutom är det så i komplicerade förhandlingar att man alltid får vara förberedd på att det kan ta lång tid. Förhandlingarna har varit svåra men konstruktiva och de fortsätter. Men det säger ingenting om tidsaspekter eller hur det kommer att gå nu närmast, säger Ann Linde.

Både Sverige och Finland har tidigare betonat att ingen väntar sig några snabba lösningar.

– Samtidigt som att alla erkänner att Turkiet har en säkerhetsoro som vi tar på fullt allvar har också Sverige, Finland och Nato intresse av att den förhandlingen inte drar ut för långt på tiden, även om det inte alls är någon slags deadline till toppmötet i Madrid (den 28–30 juni), säger utrikesministern.

Vad säger Erdogan?

Finländske delegationsledaren Petri Hakkarainen konstaterar att det blev nästan fem timmars diskussion.

"Tydliga framsteg har gjorts i vissa frågor, medan vi i andra fortfarande måste komma överens. Resultaten från i dag ska nu gås igenom i huvudstäderna. Det gemensamma målet är att fortsätta diskussionen så fort som möjligt", säger Hakkarainen i ett uttalande på det finländska presidentämbetets webbplats.

– Att man satt så länge och är beredd att ha fortsatta samtal tycker jag ändå tyder på att det finns en process nu som fungerar, säger Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT

ANNONS

– Det återstår förstås att se hur president Erdogan reagerar. Det vet man inte, han kan komma att lägga en blöt filt över det hela. Men de här första signalerna tycker jag är positiva även om de svåra frågorna återstår att lösa.

Bortom Madrid

Från Nato meddelas att måndagsmötet ska följas av fler "inom de närmaste dagarna".

"Jag välkomnar det konstruktiva mötet som hölls i dag om de historiska ansökningarna från Finland och Sverige om att ansluta sig till Nato", hälsar generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande på Natos webbplats.

Turkiets mötesrepresentant Ibrahim Kalin – chefsrådgivare och talesman för president Recep Tayyip Erdogan – upprepade att Madridmötet inte innebär en tidsgräns för samtalen.

Även Jens Stoltenberg betonar att Natotoppmötet inte ska ses som ett måldatum för när en uppgörelse ska finnas på plats.

Statssekreterare Oscar Stenström (till vänster) skakar hand med turkiske presidentrådgivaren Ibrahim Kalin vid ett möte i Ankara i slutet av maj. Nu har herrarna mötts igen, den här gången i Bryssel. Arkivfoto.
Statssekreterare Oscar Stenström (till vänster) skakar hand med turkiske presidentrådgivaren Ibrahim Kalin vid ett möte i Ankara i slutet av maj. Nu har herrarna mötts igen, den här gången i Bryssel. Arkivfoto. Bild: Turkiska presidentkansliet/AP/TT

Fakta: Natotoppmötet i Madrid

Natoländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Madrid den 28–30 juni. Här är delar av programmet:

28 juni:

Kl 20.30: Galamiddag med kung Felipe VI som värd.

29 juni:

Kl 10.30: Inledande möte för de 30 Natoländernas ledare.

Kl 15: Fortsatt möte med deltagare från partnerländer.

Kl 18.30: Informella arbetsmiddagar för försvarsministrarna och utrikesministrarna.

Kl 19: Informell "transatlantisk middag" för stats- och regeringscheferna.

30 juni:

Kl 10: Avslutande möte.

12.15: Avslutande presskonferens med Jens Stoltenberg.

Källa: Nato.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS