Fortsatt starkt för Vänsterpartiet trots ny partiledare

Vänsterpartiet når fortsatt höga siffror i GP/Sifos väljarbarometer, som är den första sedan Nooshi Dadgostar (V) tog över som partiledare. Samtidigt ser det fortsatt mycket tungt ut för Liberalerna.
– Desperationen i partiet kommer successivt att öka, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Vänsterpartiet får 10,2 procent i GP/Sifos senaste väljarbarometer. Partiet ligger nu två procentenheter över valresultatet 2018, samlar fler kvinnor än män och går starkare bland personer under 50 år än över 50 år.

Mätningen är den första i mätserien sedan Nooshi Dadgostar tog över som partiledare efter Jonas Sjöstedt och de höga siffrorna efter förra månadens uppgång ligger nu fast.

– Nooshi Dadgostar är rätt okänd bland väljarna, även för dem som röstar på partiet. Många gånger behöver inte heller ett partiledarskifte betyda särskilt mycket, även om det kan göra det, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, som konstaterar att det är för tidigt att säga hur partiledarskiftet påverkar partiets siffror.

ANNONS

LÄS MER:Liberalerna utstrålar total förvirring och djup splittring

LÄS MER:Nooshi Dadgostar om uppväxten i Göteborg – och vägen framåt

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att V har varit tydliga i kritiken mot förändringar i las.

– Och det har än så länge inte förändrats med Dadgostar, säger han.

Tvärtemot Sjöstedt inledde hon med låga förtroendesiffror i Sifos mätning för Expressen tidigare i november, något som dock inte tycks avspegla sig på opinionssiffrorna.

Jonas Hinnfors säger att det är viktigare hur förtroendet internt i partiet ser ut för partiledaren och att läget är ovanligt lugnt internt i V.

Liberalerna under spärren

Liberalerna däremot är ett sådant parti där den interna splittringen är stor.

I GP/Sifos mätning ligger partiet fortsatt under riksdagsspärren, nu med 3,2 procent av väljarstödet.

Jonas Hinnfors konstaterar att det ännu är relativt långt till valet och att KD hade en liknande situation inför valet 2018, men att oron inom L lär öka ju närmre valet kommer.

– Det kommer förmodligen pysa ut olika interna försöksballonger, som nya förhållningssätt till januarisamarbetet och kanske krav på en ny partiledare. Desperationen kommer successivt att öka, säger han.

Toivo Sjörén om effekt av coronaviruset på politiken.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. Bild: Mia Höglund

Det är främst till Moderaterna väljarflykten från L gått.

– Partiet behöver en profilfråga de kan hålla i fram till valet. Samtidigt kan det vara viktigare att visa vem man stödjer efter valet, ju närmre valet vi kommer, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS

Åter effekt av coronaviruset

Socialdemokraternas nedgång, efter toppen under de inledande coronamånaderna i våras, stannar nu upp och partiet får 27,0 procent, vilket är något under valresultatet men betydligt högre än innan coronaviruset ordentligt satte klorna i Sverige.

Toivo Sjörén säger att corona nu åter blockerar ut andra politiska frågor.

– Vi får se vad som händer när coronan är över, den tenderar att lägga lite lock på den politiska debatten, säger han.

Expert om stödet för de politiska partierna.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Bild: Thomas Johansson

Jonas Hinnfors säger att det är svårt att avgöra om S siffror beror på den ovanligt stora budgeten som lades fram tidigare i höstas, eller om det är en coronaeffekt vi ser när nu smittspridningen åter tagit fart.

– Det är svårare att få genomslag för annat än corona nu. Det var gynnsamt för S i våras, men nu vet vi också att regeringen fått kritik för en del av det som skedde i våras. Men oppositionen verkar dock ligga lågt i kritiken nu, det verkar finnas en ganska stor enighet, säger han.

Miljöpartiet får 4,2 procent i novembermätningen och ligger för andra mätningen i rad över riksdagsspärren. Inte heller bland övriga partier syns några förändringar sedan förra månaden, SD ligger dock något över valresultatet, medan C ligger strax under valresultatet.

ANNONS

GP/Sifos väljarbarometer för november

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 6 825 intervjuer, gjorda 2–12 november 2020, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer. Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

12,5 procent uppger inget parti.

ANNONS