Många frågor återstår kring mötet om den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai på ett hotell i Stockholm. Arkivbild.
Många frågor återstår kring mötet om den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai på ett hotell i Stockholm. Arkivbild.

Fortsatt många frågor kring Gui Minhai-mötet

Frågetecknen är fortsatt många kring det omtalade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai på ett hotell i Stockholm. Inte heller ledamöterna i riksdagens utrikesutskott blev så mycket klokare efter att ha informerats av kabinettssekreterare Annika Söder (S).

ANNONS
|

Utrikesminister Margot Wallström (S) var kallad till utrikesutskottet för att svara på frågor om vad som egentligen hände på mötet med den svenska Kinaambassadören Anna Lindstedt, Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska representanter. Men utrikesministern var på resande fot och ersattes av sin kabinettssekreterare.

Innan ledamöterna gick in i mötesrummet fick de lämna ifrån sig sina mobiltelefoner, av säkerhetsskäl och för att ingen obehörig skulle kunna lyssna. Men så mycket ny information gavs inte.

- Det är fler frågor än svar som är resultatet av det här mötet, säger Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för KD.

ANNONS

"Dölja fakta"

Han ville ha svar på varför utrikesdepartementet har lagt sin egen internutredning på is och vad UD kände till om mötet. Först sades att ingen hade känt till ambassadörens möte, senare ändrades det till att ingen som arbetar med fallet visste om Lindstedts planer.

- Uppenbarligen har utrikesministern och kabinettssekreteraren inför utskottet gjort uttalanden som inte stämmer, antingen för att man vill dölja fakta eller på grund av att man har ett dåligt underlag, säger Adaktusson.

"Ingen kommentar"

Efteråt besvarar Annika Söder de flesta frågorna med att hon inte kan kommentera händelserna på grund av Säpos pågående förundersökning. Hon vill heller inte svara på hur Sveriges relation till Kina förändrats.

TT: Hur har turerna kring mötet påverkat situationen för Gui Minhai?

- Det är omöjligt att säga hur det har påverkat hans situation. Vi fortsätter oförtrutet att försöka lösa situationen, för det är inte rimligt att en svensk medborgare sitter fängslad på det här viset. Vi är i vår fulla rätt att försöka lösa ut den frågan, oavsett händelserna som jag inte kan kommentera, säger Söder.

ANNONS

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, konstaterar att utskottet nu har en stående inbjudan till Margot Wallström.

- Jag tror att det är viktigt att man får upp så många kort som möjligt på bordet och lägger fram dem offentligt, men jag har också respekt för att det pågår en Säpoutredning, säger Wallmark.

Ny Kinastrategi

På ett bredare plan efterlyser han en ny syn på relationen med Kina.

- Vi är alla i grunden naiva. Det behövs en ny djupare, mer nyansrik syn på Kina. Vi alla – i politiken, näringslivet, samhällslivet – behöver förstå vad Kina är för något. Jag tror att vi ibland har förletts av att Kina är på väg att bli världens största ekonomi och att vi därmed bortser ifrån att det redan är världens största enpartistat, med allt vad det innebär, säger Wallmark.

ANNONS

På UD pågår redan arbetet med en ny Kinastrategi.

- Vi kommer att söka samförstånd brett i riksdagen om detta, säger Annika Söder.

TT

Fakta: Gui Minhai-fallet

Detta har hänt:

3 februari: Angela Gui, dotter till den svensk-kinesiske förläggaren som är frihetsberövad i Kina, säger i en intervju med SvD att hon haft ett möte i Sverige med kinesiska representanter gällande sin far.

13 februari: Angela Gui skriver på sin blogg om mötet i Stockholm som ägt rum i slutet av januari på inbjudan av Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt. UD säger att man ska utreda Anna Lindstedt och uppger att man fått kännedom om mötet först i efterhand, vilket anges som ett av skälen till att Lindstedt nu utreds.

14 februari: Säpo uppger att man bedriver en förundersökning efter att mötet blivit känt. Förundersökningen leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

15 februari: Utrikesminister Margot Wallström kommenterar kritiken mot Sveriges Kina-ambassadör. Wallström uppger att UD inte hade kännedom om mötet och att man ser väldigt allvarligt på händelsen.

16 februari: UD förtydligar att ingen som arbetar med Gui Minhai-fallet haft kännedom om mötet. UD vill inte svara på frågan om det då finns andra personer, och i så fall vilka, som haft vetskap om mötet som ägde rum i Sverige.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari förra året färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

Sverige, EU och olika organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

ANNONS