Försvarsminister Peter Hultqvist (S) behöver bättre försvar mot bluffmejl. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) behöver bättre försvar mot bluffmejl. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Fortsatt brist i regeringens epostsäkerhet

ANNONS

Sveriges Radio Ekot har för andra gången på några månader lyckats skicka mejl som ser ut att komma från försvarsminister Peter Hultqvists (S) riktiga mejladress, rapporterar Ekot.

Enligt Ekots granskning använder inte kansliet ett av skydden som gör det svårare för obehöriga att utge sig för att mejla från någon av Regeringskansliets mejladresser.

Regeringskansliet uppger skriftligen att mejlsäkerhet ingår i myndighetens arbete med it-säkerhet, men vill inte kommentera säkerhetsarbetet mer än så.

Bluffmejl kan vara ett sätt att inleda ett större dataintrång, uppger Ekot. Till exempel kan angripare utge sig för att mejla som en betrodd part, och locka mottagaren att klicka på en fil eller fylla i sina inloggningsuppgifter. Mejlen från Ekot i Hultqvists namn gick till försvarspolitiker i riksdagen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS