Fortsatt öppna skolor i Sverige

Regeringen kommer inte att stänga skolorna i Sverige. I stället ska skolornas huvudmän få större möjligheter att förändra verksamheten, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en presskonferens.

ANNONS
|

Det blir ingen generell stängning av svenska skolor, åtminstone inte som ett beslut av regeringen. Det sade utbildningsminister Anna Ekström vid en presskonferens på torsdagskvällen.

Däremot förbereder regeringen en förordning som ska beslutas på fredagen och som ger skolornas huvudmän större makt att förändra verksamheten.

Det kan handla om att förlänga terminen, ha undervisning på helger eller på sommarlovet. Det kan också handla om att ha undervisning på distans eller att elever kan läsa på en annan skola om det behövs.

– Syftet är att skapa större utrymme för huvudmännen att organiserar om sin skolverksamhet om verksamheten påverkats av det nya coronaviruset, till exempel om en stor andel av personalen är frånvarande eller det kommer nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, säger Anna Ekström.

ANNONS

Mormor och morfar måste skyddas

På frågan varför Sverige inte gör som Danmark och Norge och stänger skolor redan nu svarade Anna Ekström att det finns goda skäl att inte stänga nu och hänvisade till den rekommendation som regeringen fått från Folkhälsomyndigheten.

– Man ska komma ihåg att förhållandena skiljer sig åt, inte bara mellan länder utan även i regionerna. Mitt tyngsta argument är att mammor och pappor med viktiga jobb och samhällsfunktioner i så fall skulle behöva vara hemma och ta hand om sina barn och det skulle avsevärt försvåra arbetet mot smittspridning och vården av sjuka, säger hon.

– För det andra: Alla vet att det ofta är mormor och morfar, farmor och farfar som får rycka in när mamma och pappa måste jobba. I dagens läge måste vi skydda våra äldre. Det är de som är mest utsatta för risken med smittan.

"Tvekar inte att agera"

Då det handlar om en pandemi kan läget snabbt förändras och regeringen kommer då att fatta de beslut som krävs för att få stopp på smittspridningen och se till att hälso- och sjukvården får de resurser som krävs.

– Skulle det bli ett läge där bedömningen är att skolor bör stängas för att dämpa smittspridningen så är regelverket på plats och regeringen kommer inte tveka att agera, säger hon på presskonferensen.

ANNONS

Skolverkets svar på några frågor som väckts med anledning av coronaviruset:

Kan en skola besluta om att stänga en hel skola eller förskola?

En skolhuvudman – en kommun eller en friskolas styrelse – kan besluta om stängning med kort varsel av exempelvis smittskyddsskäl eller arbetsmiljöskäl, på samma sätt som andra arbetsgivare. Det regleras i smittskyddslagen och i arbetsmiljölagen.

Vad innebär det för elevernas rätt till utbildning om en skola beslutar om stängning?

Om eleverna inte kan få ta del av utbildning under en kortare tid kan skolan ofta kompensera dem för detta genom olika åtgärder. Det kan gälla utökade stödmöjligheter, som läxhjälp eller en annan organisering och planering av terminen.

Får en elev som inte är skolan på grund av coronaviruset göra ett nationellt prov i efterhand?

Rektorn kan besluta att låta elever som av någon anledning varit frånvarande att få genomföra det provet i efterhand. Att vissa elever gör det nationella provet i efterhand innebär en risk att innehållet är känt för de eleverna. Om provet är känt för en elev är det ett sämre stöd för lärarens bedömning. (TT)

Källa: Skolverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS