Talmannen Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven på en presskonferens under de sista, dramatiska dagarna i regeringsbildandet i januari. Arkivbild.
Talmannen Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven på en presskonferens under de sista, dramatiska dagarna i regeringsbildandet i januari. Arkivbild.

Förtroendet för KD ökar – regeringen tappar

Förtroendet för regeringen faller. Kristdemokraterna däremot lyfter som en raket. Det visar Medieakademins nya mätning.

ANNONS
|

30 procent av 1200 intervjuade personer i Medieakademins årliga mätning uppger att de hyser ganska eller stort förtroende för regeringen. Det är en minskning med fem procentenheter från förra året.

Kristdemokraterna går åt rakt motsatt håll. I årets mätning uppger 30 procent av de svarande sig ha ganska eller mycket stort förtroende för Kristdemokraterna. Motsvarande siffra 2018 var bara 13 procent.

Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har ökat markant, men inte så mycket som Kristdemokraterna.

Samtidigt har förtroendet för både Liberalerna och Centerpartiet fallit kraftigt det senaste året.

S i topp – L i botten

Högst förtroende av partierna åtnjuter Socialdemokraterna, som 32 procent uppger sig lita på. 31 procent gav motsvarande svar om Moderaterna. För båda partierna är förändringarna sedan förra året marginella.

ANNONS

Kristdemokraterna hamnar på tredje plats på listan. Fyra är Vänsterpartiet, med 24 procent, och femma Sverigedemokraterna, med 20 procent.

Centerpartiet har ganska eller mycket stort förtroende hos 19 procent. För Miljöpartiet är motsvarande siffra 14 procent, medan Liberalerna rasat till riksdagspartiernas botten, med 13 procent.

Litar på Systemet

Barometern mäter även förtroendet för bland annat företag och samhällsinstitutioner.

Men allra mest litar svenska folket på Systembolaget – 78 procent av de tillfrågade gör det. Även i fjolårets mätning var Systembolaget etta, då med siffran 71 procent.

Tvåa på årets topplista är Polisen med 71 procent. Trea är universitet och högskolor, som 70 procent litar ganska eller mycket på.

En allmän tendens är enligt Medieakademins undersökning att förtroendet för de flesta institutioner i samhället ökat något.

Däremot skiljer det en hel del mellan sympatisörer till olika partier.

Bland liberaler och centerpartister är det relativt många som har högt förtroende för institutioner som regeringen, de politiska partierna, domstolarna, polisen, kungahuset och dagspressen.

Bland sympatisörer till Sverigedemokraterna är det få som i genomsnitt har högt förtroende för dessa.

Få litar på influencers

Förtroendebarometern har ställt frågor om hur vi ser på myndigheter, företag och organisationer varje år sedan 1997.

Nytt för i år är att man även mätt förtroendet för namngivna influerare i sociala medier. Förtroendet för dem är mycket lågt. Toppsiffran är fem procent.

ANNONS
TT

ANNONS