Försvarsmaktens system släckt av hackerattack

Försvarsmaktens planeringssystem för övningar fungerar inte efter en nätattack. Samtidigt är även myndighetens system för säkra nätanslutningar nedsläckt.

ANNONS
|

Försvarsmakten har utsatts för en omfattande nätattack, vilket avslöjades av DN.Presschefen Philip Simon bekräftar att någon avsiktligt har påverkat Försvarsmaktens system,men vill vare sig gå in på när attacken inleddes eller om det finns misstankar kring vem som ligger bakom.

– I normala fall kommenterar vi överhuvudtaget inte händelser koppplade till vår operativa förmåga, för det kan avslöja vilken kapacitet vi har. Men vi kan bekräfta att vi har haft en incident på det här aktuella systemet, för det är ett system för övningsplanering, säger han.

Det är övningssystemet Caxcis som alltså ligger nere på grund av nätattacken. Hur Försvarsmaktens arbete påverkas av att Caxcis är nedsläckt, vill Philip Simon inte gå in närmare på.

ANNONS

Ytterligare ett system ur funktion

Samtidigt som Caxcis stängts ner på grund av hackerattacken, ligger även en av Försvarsmaktens nätverksfunktioner nere: Charon. It-systemet Charon används för att medarbetare ska kunna ansluta säkert till internet. Men att Charon släckts ner har ingen koppling till hackerattacken, enligt Philip Simon.

– Vi har stängt ner systemet för att det är gammalt. Förhoppningsvis kommer det ett nytt system framöver, säger han.

Är inte det ungefär som att slänga sin dator innan man köpt en ny?

Nej, för vi säkerställer att de som absolut behöver komma ut på internet kommer ut, nedstängningen handlar om det stora systemet. Det är inga konstigheter utan personalen är informerad.

Det är i nuläget oklart hur länge planeringssystemet kommer att förbli nedsläckt.

– Det är möjligt att vi går ut och meddelar när det satts i gång igen eftersom det här väckt medialt intresse, men det är inget jag kan svara på nu, säger Philip Simon.

ANNONS