Blommor vid platsen för attentatet vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Arkivbild.
Blommor vid platsen för attentatet vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Försvarsadvokaten: Han ville påverka Sverige

Terrormisstänkte Theodor Engström medger det han åtalas för. Han valde Almedalen för att få stort genomslag.
– Han ville påverka Sverige, säger försvarsadvokat Staffan Fredriksson

ANNONS
|

Engström åtalas för terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott för planerna att döda eller skada Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Man kan säga att han erkänner alltihop. Han tar ansvar för det som framförs i stämningsansökan. Han underkastar sig ansvar för terroristbrott om domstolen anser att det är det. Men han vill egentligen inte sätta en brottsrubricering på det, säger Staffan Fredriksson.

Missnöje med psykiatrin

Enligt Fredriksson är kärnan i motivet Engströms missnöje med den svenska psykiatrin. Och han valde att begå sina brott under politikerveckan i Almedalen för att nå ut.

– Då ligger det i farans riktning att det skulle kunna vara terroristbrott, säger advokaten.

ANNONS

När det gäller förberedelsebrottet mot Lööf är den delen av åtalet inte "lika självklar", tycker Fredriksson, som är osäker på om den delen av åtalet kommer att hålla i rätten.

– Det var kanske först samma dag som han såg att hon var i närheten och det kanske inte var någon vidare planering. Frågan är om det når upp till försöksbrottet.

Psykiskt sjuk

Den rättspsykiatriska undersökningen av 33-åringen, med en bakgrund i nazistiska NMR, har visat att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordet.

– Han har mått dåligt väldigt länge. Frågan är om han någonsin har mått riktigt bra, säger Staffan Fredriksson.

TT: Utifrån det, hur ser ni på en kommande påföljd?

– Även i påföljdsfrågan underkastar han sig rättens bedömning. Jag som jurist, som sett den rättspsykiatriska utredningen, anser att han ska ha vård.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS