Enligt Jan Kinnander, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, är cyberattacker mot allmänheten ett av de största hoten mot Sverige.
Enligt Jan Kinnander, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, är cyberattacker mot allmänheten ett av de största hoten mot Sverige. Bild: isabell Höjman/TT

Försvaret: Cyberattacker kan drabba privatpersoner

Under torsdagen höll Försvarsmakten presskonferens med anledning av det ökade hotet från öst. Enligt Jan Kinnander, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, är cyberattacker mot allmänheten ett av de största hoten mot Sverige i nuläget.

ANNONS

– Cyberhotet är hotet som vi ser som det mest påtagliga just nu.

Det sade Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten) under torsdagens presskonferens.

Den vanligaste typen av cyberattacker som man ser från försvarets sida är överbelastningsattacker, så kallade DDoS attacker, som slår mot informationskanaler från bland annat myndigheter till allmänheten.

Du själv kan drabbas

Men cyberattacker kan också riktas mot privatpersoner. På frågan från GP:s reporter om vad detta kan få för konsekvenser svarade Kinnander:

Jan Kinnander, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten
Jan Kinnander, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Bild: Försvarsmakten

– Det kan vara att du inte kan använda din mobiltelefon eller inte kommer åt den information du vill över nätet.

ANNONS

Angående hur man som privatperson själv bör agera, säger han:

– Jag tycker alltid att man ska se över det som vi kallar för ”cyberhygien”. Man ska se till att man har uppdaterade mobiltelefoner och datorer. Sårbarheter i IT-system upptäcks hela tiden och det innebär att man måste ta del av de här säkerhetsuppdateringar som görs.

– Sedan handlar det om att man inte bör klicka på länkar eller dokument som kommer från okända avsändare, det medför att man kan få ned en skadlig kod i sin egen dator till exempel. Och även en sådan trivial sak som att se över lösenordshanteringen brukar vi rekommendera.

Checklista för att säkra dina lösenord

• Lämna aldrig ut dina lösenord.

• Använd unika lösenord för olika tjänster, framför allt dina viktigaste tjänster.

• Använd långa lösenord, gärna en lösenordsfras som är lätt att minnas.

• Använd lösenordshanterare.

• Aktivera flerfaktorinloggning där det går.

Källa: MSB

ANNONS