Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill stärka upp den svenska poliskåren med norska kollegor. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill stärka upp den svenska poliskåren med norska kollegor. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Förslag om norska poliser i Sverige får stöd

Att anställa norska poliser i Sverige för att lösa polisbristen är en bra idé, anser en majoritet i riksdagen. Även Polisförbundet välkomnar förslaget som lagts fram av Kristdemokraterna.

ANNONS

Redan i fjol föreslog Polisförbundet att regeringen skulle utreda möjligheterna om att stärka den svenska kåren – genom att anställa poliser från Norge.

Kristdemokraterna har i en budgetmotion lagt fram förslaget, och en riksdagsmajoritet är positiv till det, visar en rundringning av Ekot .

Liberalerna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna tycker förslaget är intressant.

Polisförbundet välkomnar beskedet.

"Polismyndigheten och regeringen måste vända på varje sten för att se till så att vi blir fler poliser i Sverige", säger ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

KD föreslår att de norska poliserna ska kunna få jobb i Sverige efter en kompletterande utbildning. I praktiken: antingen inom ramen för ett utökat nordiskt polissamarbete, eller via ett snabbspår till svenskt medborgarskap, uppger Ekot.

ANNONS

Fredrik Lundh, socialdemokrat och justitieutskottets ordförande, tror att norska rekryteringar är fel väg att gå.

– Jag tror att det bästa är att ha fokus på hur vi får fler svenska ungdomar att över tid söka Polishögskolan, säger han till Ekot.

Klara Stefansson/TT

ANNONS