Forskarnas fynd: Bakterie som bryter ned gluten

Forskare har funnit en bakterie som kan bryta ned gluten – upptäckten kan ge hopp för dem som lider av celiaki.
– Bakterien kan vara intressant för läkemedelsindustrin, säger Natuschka Lee, forskare på Umeå Universitet.

ANNONS
|

Cirka två procent av Sveriges befolkning lider av celiaki. Sjukdomen, som felaktigt brukar kallas för glutenintolerans, är kronisk och besläktad med Diabetes typ 1. Personer med celiaki får slemhinnan i sin tunntarm förstörd när de äter proteinet gluten, som återfinns i bland annat vete och råg. Drabbade upplever olika symptom, till exempel tarminflammation och huvudvärk.

Nu kan det finnas hopp för de drabbade.

Det var på flera hundra meters djup i algeriska grottor i Nordafrika som forskarlaget gjorde upptäckten av en slump.

Läkemedel mot celiaki

Bakterien kan inte bara bryta ner gluten utan också överleva den mänskliga matsmältningsprocessen. Det gör den intressant för forskningen mot ett celiaki-läkemedel. Forskare från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet vill nu hitta samarbetspartners för att utveckla projektet.

ANNONS

– Här krävs det olika kompetenser om man ska börja använda den industriellt, säger Natuschka Lee, en av forskarna bakom upptäckten.

Vilken form resultatet kommer att ta är ännu oklart.

Natuschka Lee spekulerar i att det kan utvecklas en tablett med bakteriens enzymer. Det skulle även kunna tillsättas i livsmedel. Men det är inte utan sina utmaningar.

– När man bakar bröd i 175 grader dödar man bakterier. Man vill nog inte tillsätta bakterier efteråt.

Bengt Fasth, ordförande för Svenska celiakiförbundet, är försiktigt positiv till den nya upptäckten och om det kan leda till ett läkemedel.

– Är resultaten korrekta är det väldigt lovande. Men man ska samtidigt ha respekt för att man försökt i många år utan att ha lyckats.

Underjordiska överraskningar

Om just denna bakterien skulle visa sig vara otillräcklig som grund för ett celiaki-läkemedel är inte det skäl att ge upp. Intresset för forskning i grottor har ökat under det senaste decenniet – minst 30 procent av alla jordens mikroorganismer uppskattas finnas under jordens yta, enligt Natuschka Lees forskarlag.

– Det kan mycket väl finnas fler glutennedbrytande bakterier som vi ännu inte funnit. Vi har bara hittat en bråkdel av alla bakterier på vår planet, säger Natuschka Lee, forskare på Umeå Universitet.

ANNONS

LÄS MER:Varnar för gluten i nya engångsartiklar

LÄS MER:Undvik gluten och gör en paj med blomkålsbotten till kräftorna

LÄS MER:Kost inte avgörande för vanligt tarmbesvär

ANNONS