Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vallåsens skidanläggning vid Hallandsåsen utanför Våxtorp i februari förra året. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Vallåsens skidanläggning vid Hallandsåsen utanför Våxtorp i februari förra året. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Forskare: Så kan snön i skidbacken bäst räddas

En snöfattig vinter och en stundande sportlovskris gör att skidanläggningar ser sig om efter nya lösningar att få snö i backarna. Och ny forskning kan hjälpa dem på traven.
– Det är ganska enkelt att lagra snö, säger Nina Lintzén, forskare i geoteknik.

När milda vintrar resulterar i barmark kan rutiner för snösparande rädda skidorterna i mellersta och södra Sverige. Så mycket som 70–85 procent av en välisolerad snöhög kan bevaras till nästkommande säsong – och redan på 1980-talet började man att spara snö från vintern till senare tillfällen.

Metoden som användes då, att täcka snön man vill spara med sågspån, verkar fortfarande vara ett av de mest effektiva sätten att bevara det vita guldet. Det visar ny forskning från Luleå universitet.

"Billigare och bättre"

En forskargrupp där har genom laboratorietester undersökt hur väl olika material isolerar och bevarar snö. Bland kandidaterna fanns bland annat det traditionella sågspånet, bark, nya syntetiska material och billig, och välanvänd, textilduk. I Sverige används förutom tyg främst träbaserade material så som bark och spån.

"Vår forskning visar att sågspån är väldigt bra för snölagring. Vi har faktiskt inte hittat något som är billigare eller bättre", säger Nina Lintzén, biträdande universitetslektor i geoteknik vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

I Halmstadsbacken på Vallåsen har man tidigare år sparat snö med hjälp av duk. Att använda spån där blir knepigt, förklarar platschefen Jesper Malmquist.

– Spån är svårt att lägga i en backe och kräver många vändor med traktorer, vilket förutsätter en bra bärighet. Fördelen med duk är att det är lätt att rulla på och av den i backen, så vi slipper flytta snön för långt, säger han.

Förra vintern mild

Men från fjolåret har ingen snö sparats. Vintern blev för mild och i slutet av säsongen fanns ingen snö kvar. Däremot har anläggningen med hjälp av snöfabriker producerat snö sedan september och sedan bevarat den med hjälp av duk.

– Den snön täckt vi av och fraktar ut nu. Det handlar om en 30 000 kvadratmetersbacke som vi täcker med snö i ett snittdjup om en meter.

TT: Sparar ni den snön till nästa säsong?

– Planen är att kunna ha öppet över sportlovet. Och troligtvis, nej. Vi kommer att hålla öppet och köra så länge snön håller snarare. Men blir det kallare, så kommer vi självklart att producera mer och spara all snö vi kan, säger han.

Hilda Djupenström/TT

Nina Lintzén ger utifrån den senaste forskningen följade råd till de anläggningar som vill kunna spara mer snö:

Hitta en skuggig plats där du kan lagra snön. Se också till att vattnet, som kommer av smältningen, kan rinna undan någonstans. Risken finns annars att det man sparar blir is och inte snö.

Täck snön så tidigt som möjligt.

Skapa en hög snöhög – inte en bred. Ju mindre yta, desto bättre. Dock ska täckmaterialet inte riskera att ramla av. Värmen från marken påverkar mindre än värmen från luften.