Magnus Norell kritiseras av bland andra Mattias Gardell och Pia Karlsson Mingati
Magnus Norell kritiseras av bland andra Mattias Gardell och Pia Karlsson Mingati

Forskare om sin rapport: Den är inte vetenskaplig

Ett stort antal religionsforskare sågar en rapport om islamistiska Muslimska brödraskapet i Sverige, skriven på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

ANNONS
|

De tre forskarna bakom rapporten ignorerar tidigare forskning på området, anser kritikerna. En mängd påståenden saknar källor, och i flera fall är det författarnas egna erfarenheter och diskussioner sinsemellan som utgör grunden.

–Det är en intressant fråga som MSB har lyft fram, om man ser ursprungsuppdraget. Men tyvärr är det så att själva rapporten inte bygger på någon omfattande undersökning, säger Jonas Svensson, professor i islamologi vid Linnéuniversitetet och en av 22 forskare som skrivit under ett blogginlägg med kritik mot rapporten.

–Det är problematiskt eftersom det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som lägger upp det här på vad de kallar för sin kunskapsbank. Så myndigheten har på något sätt sagt att det här är vedertagen kunskap.

ANNONS

"Luktar lite konspirationsteori"

I den drygt 30-sidiga rapporten står det bland annat att svenska muslimer ledda av Muslimska brödraskapet i hemlighet håller på att bygga upp ett parallellsamhälle, bland annat genom att infiltrera organisationer och politiska partier.

–Det är ett allvarligt påstående. Och det luktar lite konspirationsteori, säger Jonas Svensson.

–Att det finns folk som sympatiserar med Brödraskapet är jag helt övertygad om. Hur många de är, och vilket inflytande de har i organisationer och så vidare, det är däremot någonting som vi måste ta reda på. Och det gör de (rapportförfattarna) inte, utan de gissar.

Anneli Bergholm-Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, vill varken kommentera kritiken eller ta ansvar för innehållet i rapporten utan hänvisar till dess redaktör, terrorforskaren Magnus Norell. Hon berättar att MSB lägger ut alla rapporter som beställs på sin "kunskapsbank" utan att faktagranska dem.

–De vi går ut till är kända forskningsmiljöer, och Magnus Norell är en känd forskare. Därmed förutsätter vi att det är kunskap de står för, säger Anneli Bergholm-Söder.

"En sektliknande grupp"

TT har inte lyckats nå Magnus Norell, men däremot medförfattaren Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö högskola.

–Vi hade räknat med att det skulle komma in synpunkter. Det är ju en sektliknande grupp, de här islamologerna, säger han och skrattar.

ANNONS

–Vi har aldrig sagt att det är en vetenskaplig rapport. Vi har sagt att det är en rapport.

Kan man inte förutsätta att folk tror att det är en vetenskaplig rapport när det är tre forskare som har skrivit den?

–Vi kanske skulle ha sagt det tydligare.

Utelämnade källor

Rapporten är mest en sammanställning av andras forskning, säger Aje Carlbom. Författarna har utelämnat källhänvisningar eftersom de "tagit vissa saker för givna".

Riskerar man inte att avfärdas med att man bara kommer med åsikter då?

–Ja, men i Sverige avfärdas nästan vad du än säger som inte ligger inom mainstream, säger Aje Carlbom.

–Svenska islamologer, det har jag inget belägg för, men de har sannolikt känt till det vi påstår i den här rapporten i många år. Det är bara att de inte har sagt något om det.

ANNONS