Forskare bojkottar nya Segerstedtinstitutet

ANNONS
|

18 forskare från Göteborgs universitet väljer i dag att bojkotta dagens invigning av det nya Segerstedt-institutet.

Forskarna har i två tidigare debattartiklar i GP kritiserat Segerstedtinstitutet för att stå på en svag vetenskaplig grund. Detta bland annat för samarbetet med det kritiserade Toleransprojektet från Kungälvs kommun.

I en artikel i dagens DN Debatt vidareutvecklar man nu kritiken med anledning av den nya inriktning mot våldsbejakande extremism Segerstedtinstitutet fått under sommaren 2015. Institutets uppdrag har smalnat av.

Läs också: Christer Mattsson svarar på kritiken

ANNONS

Debattörerna tycker att detta nya fokus är "djupt problematiskt på grund av dess bristande förståelse för ojämlikheter." Man menar att forskningen på institutet underordnas den politiska agendan, och den ovetenskapliga grunden och bristen på strukturell analys innebär att "de konkreta satsningarna riktas mot symtom snarare än mot orsakerna till samhälleliga problem." Institutet, vars ursprungliga syfte var att forska mot rasism, riskerar snarare att spä den strukturella rasismen, menar debattörerna.

"Sverige har berövats det centrum för forskning om rasism som statsminister Stefan Löfven utlovade i regeringsförklaringen", avslutar man.

Segerstedtinstitutet invigs i dag av Stefan Löfven.

ANNONS