Kebabköttet levereras från ett företag i Malmö, bland annat till grossister i Göteborg. Bilden är en arkivbild.
Kebabköttet levereras från ett företag i Malmö, bland annat till grossister i Göteborg. Bilden är en arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Förbjuden kebab har sålts i Göteborg

Möglig kebab, ingrott fett och listeriabakterier. Det var anledningarna till att Livsmedelsverket i oktober förbjöd en kebabtillverkare att sälja sitt kött. Trots det har sju ton kebab sålts av företaget, bland annat till grossister i Göteborg, rapporterar SVT.

ANNONS
|

Företaget levererar kött till grossister och restauranger i flera delar av Sverige. När Livsmedelsverkets inspektörer hittade flera brister hos företaget förbjöds försäljningen av kött från anläggningen.

Det handlade bland annat om mögel och ingrott fett där kebaben förvarades och listeriabakterier i färdigstekt kött.

Trots det fortsatte kebaben säljas. Sammanlagt ska det handla om sju ton kött som har sålts till grossister och restauranger i Sverige.

I nuläget kan Livsmedelsverket inte berätta vilka verksamheter som mottagit det förbjudna kebabköttet.

– Men jag kan säga att det är verksamheter som finns i Malmö, Lund, Staffanstorp, Helsingborg, Sjöbo, Göteborg och Uppsala, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket till SVT.

ANNONS

Företagets vd säger till SVT att han missförstått förbjudet.

– Jag trodde att jag inte fick tillverka kebab. Jag förstod inte att jag inte fick sälja, säger han.

Livsmedelsverket har utfärdat ett så kallat RASFF, vilket står för Rapid Alert System for Food and Feed. Det är EU:s system för att kunna varna för livsmedel som kan utgöra en risk för människors hälsa.

LÄS MER:Här är den godaste färdiga falafeln av sju sorter

LÄS MER:Gästerna blev matförgiftade av ostron på toppkrog

LÄS MER:Sveriges största äggproducent avlivar alla sina höns

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS