Bilder gör det lättare att plugga in torra fakta. Arkivbild
Bilder gör det lättare att plugga in torra fakta. Arkivbild

Förbättra minnet med jeans och cymbaler

Vi ska äta, ni ska laga – vaddå? Många minns säkert skoltidens drillningar i allt från Hallands åar till antalet dagar i årets månader. Men minnesramsorna har spelat ut sin roll, säger Mattias Ribbing, svensk mästare i minne – som vill tipsa om alternativa metoder.

ANNONS
|

Minnesramsor hjälper oss att trycka in tråkiga, enformiga fakta i huvudet – och de fungerar helt klart när torr och tråkig information paketeras om till en rytmisk fras som går lätt att memorera. Mattias Ribbing, trefaldig svensk mästare i minne och författare till flera böcker i ämnet, tycker dock att deras användningsområde är begränsat.

- Det känns väldigt gammalt och mossigt, om jag ska vara ärlig. Dessutom kan man bara använda dem till ganska få saker. Hallands åar har inte så stort utrymme i dagens skola, och med rätta, tycker jag.

ANNONS

Knyter ihop detaljer

Ribbing har självt aldrig använt sig av minnesramsor, men medger att de kan vara effektiva.

- De funkar för att de ger oss ett sätt att knyta ihop detaljer utan sammanhang till en enhet. Det är som att ge hjärnan en mapp, och den principen funkar alltid, säger han.

Oavsett om man föredrar minnesramsor eller visualiseringar har olika knep för att lära sig saker alltid förekommit. Hjärnan behöver helt enkelt en metod för att koppla ihop nya, okända saker med sådant vi redan känner till – exempelvis rytmer och melodier.

- Hjärnan behöver göra saker mer komplicerade för att de ska bli enklare. Att blanda in en ramsa är ett exempel på det.

Effektivare metod

Mattias Ribbings egen metod går ut på att tänka i bilder, och jobba upp förmågan att visualisera saker. Med den metoden blir USA:s 16:e president Abraham Lincoln exempelvis ett lingon. Ett par jeans representerar siffran 61 – Lincoln tillträdde ämbetet 1861.

ANNONS

- Jag har tränat in fasta bilder för siffror, där 61 alltid är ett par jeans. 92 är en citron, 90 är en cymbal och så vidare, säger han.

- De här bilderna använder jag alltid oavsett sammanhang. Det rör sig inte om något mekaniskt rabblande, bilderna funkar i stället som magneter som suger åt sig information.

Att bara traggla samma saker om och om igen är tråkigt, ineffektivt och dödar all glädje med inlärning – men man kommer inte undan att vissa saker kan vara bra att kunna utantill, säger Ribbing.

- Att rabbla kungar lär mig inte så mycket om svensk historia, men man får ett skelett, en referensram som man kan hänga upp nya kunskaper på.

ANNONS
TT

Fakta: Några klassiska minnesramsor

Mamma Vattnar Jorden Medan Jag Sätter Unga Nya Plantor – planeterna i solsystemet från solen räknat (Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto – även om den sistnämnda inte längre räknas som planet)

Eken I Ystad Är Övertänd – svenska alfabetets mjuka vokaler (EIYÄÖ)

Röding Och Gädda Går Båda i Vatten – regnbågens färger utifrån och in (Röd, Orange, Gul, Grön Blå, Indigo, Violett)

VI ska Äta, Ni ska Laga – Hallands fyra åar norrifrån (Viskan, Ätran, Nissan, Lagan)

En Häftig Groda Dansar Aldrig Ensam – gitarrens strängar från den ljusaste (EHGDAE)

USA KL 3: bergarterna i Kinnekulle (Urberg, Sandsten, Alunskiffer, Kalksten, Lerskiffer, Trapp)

Låt Cecilia Döda Monstret – Romerska talsystemet (L=50, C=100, D=500, M=1000)

ANNONS