I Sverige finns sprutbytesprogram i flera städer, men inte i Göteborg. På bilden tar Håkan Ohlsson emot ett paket sprutor och utrustning av sjuksköterskan Anette Rigestam på sprutbytet i Malmö. ARKIVBILD.
I Sverige finns sprutbytesprogram i flera städer, men inte i Göteborg. På bilden tar Håkan Ohlsson emot ett paket sprutor och utrustning av sjuksköterskan Anette Rigestam på sprutbytet i Malmö. ARKIVBILD.

FN: Svensk narkotikapolitik usel

ANNONS
|
-Vi brukar betrakta Sverige som ett föregångsland med väldigt progressiv politik. Därför blev jag förvånad över att se hur landet ligger efter i narkotikafrågan, säger Flavia Pansieri, biträdande högkommissionär för mänskliga rättigheter, till SVT.

Att droganvändare har lika stor rätt till vård som andra och att skadebegränsande insatser, som sprutbyten, är att betrakta som grundläggande mänskliga rättigheter lyfts fram i en ny rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

-Sverige behöver se över behovet av att garantera vad som är ett grundläggande ansvar för alla stater vad gäller mänskliga rättigheter, nämligen att garantera alla individer bästa möjliga hälsa och skydda dem från diskriminering, säger Flavia Pansieri till SVT.
Göteborg vägrar sprutbyte

Sprutbytesprogram, som ska minska smittspridning av sjukdomar som hiv, hepatit B och C, har införts i flera svenska städer - men inte Göteborg.

-Vi lägger hellre pengarna på annat, säger Marina Johansson (S), kommunalråd och ansvarig för sociala frågor i Göteborgs stad, till TT.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns "överväldigande vetenskapligt stöd" för att sådana program minskar farlig smittspridning. Även Västra Götalandsregionen, där Göteborgs stad ingår, är positiv.

TT: Vad vet Göteborgs stad om dessa program som Folkhälsomyndigheten och regionen inte vet?

-Vi är inte helt övertygade om hur effektiva sådana bytesprogram är. Forskningen säger lite olika, säger Marina Johansson.
Folkhälsomyndigheten kritisk

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är mycket kritiskt mot resonemanget.

ANNONS
-Göteborg är inte bara ensamma i Sverige, utan snart i hela världen om att inte ha ett bytesprogram.

TT: Varför har inte Göteborg ett sådant program?

-Jag vet inte. De är helt rabiata där nere, säger Anders Tegnell.

Regeringen ser över lagstiftningen om sprutbyten för att kunna runda den vetorätt som kommunerna har i dag. Folkhälsominister Gabriel Wikström säger till SVT att han skulle ta FN-kritiken på "betydligt större allvar" om inte regeringen var på väg att förändra narkotikapolitiken:

-Det handlar både om att underlätta för fler sprututbytesprogram men det handlar också om att se på vilka sätt vi kan minska att missbrukare dör för tidigt i narkotika, säger Gabriel Wikström.

I förhållande till andra länder har Sverige en restriktiv narkotikapolitik, samtidigt som vi har bland den högsta narkotikadödligheten i hela EU. År 2013 dog 589 svenskar av droger, enligt Socialstyrelsen. År 2014 var motsvarande siffra 765, en ökning med 30 procent.

Nyligen annonserade Irland att landet vill se över dess narkotikapolitik. Redan efter nyår kan det bli tillåtet att injicera heroin under överinseende. Förebilden är Portugal som legaliserade användandet av ett flertal droger redan 2001. Sedan dess har både antalet dödsfall på grund av överdos av heroin och antalet nysmittade av hiv sjunkit.

ANNONS