Flygplan på Arlanda började ryka vid landning

Räddningstjänsten larmades till Arlanda flygplats efter ett larm om rökutveckling när ett flygplan landade. Det visade sig senare ha varit en av Kriminalvårdens transporter som drabbades.

ANNONS
|

Det var vid 15-tiden på torsdag som larmet kom, och enligt de första uppgifterna från Räddningstjänsten ska det ha handlat om en rökutveckling inne i kabinen på ett mindre flygplan.

Vid 15.30-tiden konstaterade man dock att det var osäkert om röken verkligen varit inne i kabinen. Orsaken till rökutvecklingen tros ha varit en punktering på ett däck.

– Om det var rök inne på planet törs jag inte svara på, men det skulle kunna vara så att man har fått punktering när man landade, vilket har lett till rökutveckling, säger Ulf Tholén, ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Storstockholm.

När Räddningstjänsten kom till platsen fanns ingen rök alls, och planet stod på landningsbanan.

ANNONS

– Allt är lugnt, säger Ulf Tholén.

Kriminalvårdens transport

Senare kunde Expressen berätta att flygplanet var en del av en transport som Kriminalvården hade ansvar för. Detta bekräftar Kriminalvårdens pressekreterare Mikael Ringberg för GP.

– Det är vår transport och vår personal ombord. Sedan vet jag inte vilka personer det var som transporterades. Jag vet inte om de var misstänkta, häktade eller skulle avtjäna straff.

Är händelsen något som ni kommer att utreda på något vis?

– Det kan jag tänka mig att vi gör, även om det ju är planets ägare och flygplatsen som kommer att hantera själva haveriet.

Och transporten kunde genomföras som tänkt?

– Ja, så vitt jag vet. Och ingen blev ju skadad. Så på det sättet har det gått bra, även om det naturligtvis var lite dramatiskt, säger Mikael Ringberger.

Peter Wärring är pressansvarig på Swedavia och säger till Aftonbladet att övrig trafik inte påverkas av händelsen.

– Det var ett privatchartrat Cesnaplan med sex personer ombord. De ska ha fått punktering vid landnign. Men allt har gått bra och ingen är skadad. I och med att det skett en incident så ska det här nu utredas, säger han till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS