Flixtrains tåg mellan Stockholm och Göteborg ställs in

Flixtrains samtliga avgångar mellan Göteborg och Stockholm ställs in resten av veckan och på måndag. Det beror på skador på tågvagnarna, som har orsakats av ”överflödig makadam” på västra stambanan.
– Det hela är mycket olyckligt, säger Kajsa Ekelund vid Flixtrains presstjänst.

ANNONS
|

Samtliga tågavgångar med Flixtrain ställs in denna vecka samt på måndag. Enligt företagets presstjänst beror det på vagnbrist, då flera vagnfönster och underreden har skadats så illa att vagnarna måste tas ur trafik.

”Vagnsbristen har uppstått som en följd av överflödig makadam på västra stambanan”, skriver Kajsa Ekelund vid presstjänsten i ett mejl.

Makadam är krossad sten som ofta utgör bädden som järnvägsspår ligger på.

De resenärer som berörs av de inställda tågen har informerats och kan välja mellan att få tillbaka sina pengar eller boka om resan.

"Det är alltid olyckligt när en avgång måste ställas in. Vi hoppas kunna återställa delar av trafiken i nästa vecka”, skriver Kajsa Ekelund.

ANNONS

Hon skriver vidare att bolaget har bett Trafikverket ”eskalera rälsunderhållet så att vi kan undvika denna typ av skador i framtiden”.

”Trafikverket, som är ansvariga för plogning eller sopning av överflödig makadam, är informerade. Vi har bett Trafikverket att eskalera rälsunderhåll så att vi kan förebygga framtida skador”, skriver Kajsa Ekelund.

Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson har myndigheten fått in anmälningar från flera bolag om skador på tågvagnar.

– Just nu pågår en utredning från underhållssida om vad vi kan göra på sikt för att minimera riskerna för att sådant här inträffar, säger han.

Det kan finnas ett samband med snövädret som drog in över Göteborg och bort mot Stockholm förra veckan, där snö, hård vind och is kan ha rört upp stenen under rälsen när tågen passerade.

– Vi har varit ute och sopat en hel det för att förebygga det men vi håller på med ett djupare arbete för att se vad vi kan göra mer, säger Bengt Olsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS