Flest spelautomater i fattiga kommuner

ANNONS
|

Tomas Tobé har med hjälp av Riksdagens utredningstjänst gjort en landsomfattande granskning. Slutsatsen är, hävdar han, att flest spelautomater placeras i områden där de sociala problemen är stora och risken för spelmissbuk högre.

- Jag har tidigare gjort en utredning av detta i Stockholmsområdet. Då blev jag förvånad över att det var så tydligt. Men att mönstret gäller hela landet förvånar mig inte, säger Tomas Tobé till GP.

Situationen i Västra Götaland är betecknande, framhåller han och ger ett exempel från den 31 december förra året:

Relativt få automater fanns då i kommuner som Kungälv (19) och Lerum (22) jämfört med i Strömstad (30). Samtidigt hade Strömstad en lägre nettoinkomst per individ (162 541 kronor) än Kungälv (189 118) och Lerum (199 940).

ANNONS

- Statens roll är ett problem. Staten bör inte vara en aktör på spelmarknaden. Den rimligaste modellen är ett licenssystem där alla får erbjuda sina tjänster och där vi från politisk nivå kan ställa krav på företagen. Om staten vore mindre intresserad av att göra stora intäkter genom att stärka Svenska Spels ställning, och i stället reglerade och kontrollerade verksamheten, tror jag att det vore bättre.

Kräver översyn

Svenska Spel lever inte upp till den sociala skyddshänsyn som motiverar bolagets monopolställning, menar Tomas Tobé. En alliansuppgörelse till ny spellag väntas till sommaren. Men han kräver att Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink omgående ser över hur man placerar ut Jack Vegas-automater.

- Vi har sett hur man blir allt mer aggressiv i sin marknadsföring, med ökande tillgänglighet av spel. Det gäller att ta så stora marknadsandelar som möjligt, säger Tomas Tobé och fortsätter:

- Jesper Kärrbrink har tidigare sagt att maskinerna ska stå där de är som mest effektiva. Sedan har han inte gett några mer kommentarer. Jag ställer inte upp på det. Nu har han fått hela kartläggningen och bilden klar för sig och bör återkomma med svar, säger Tomas Tobé.

Svenska Spels informationschef Andreas Jansson avvisar kritiken:

- Vi tar mest ansvar genom att finnas där efterfrågan finns. Vårt uppdrag är att kanalisera det spelintresse som finns i landet till ett kontrollerat alternativ och därmed hålla illegala automater borta från marknaden, säger han.

ANNONS

Finns det något ni kan ta till er av granskningen?

- Egentligen tycker jag inte det. Vi kan inte ställa ut de 7 000 automater vi har tillstånd för på restauranger som inte vill ha dem.

Lotteriinspektionen godkänner tillsammans med kommunerna varje enskild placering av Jack Vegas-maskinerna, som årligen drar in cirka 6 miljarder kronor till Svenska Spel.

- Uppfyller man kraven och inte har anmärkningar ges tillstånd oavsett den geografiska placeringen, säger Lotteriinspektionens presschef My Hamrén till TT.

Folkhälsoinstitutets expert på spelberoendefrågor Anders Stymne tror inte att Svenska Spel medvetet skulle ställa ut automater i kommuner med sociala problem. Men resultatet stämmer ändå till eftertanke, menar han och framhåller att automatspel är ett högriskspel när det gäller att utveckla spelberoende.

Automattätastekommunerna

ANNONS