Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera solskyddskrämer håller inte måttet

Solskyddskrämer håller inte alltid vad de lovar på etiketten. Många ger dessutom alltför knapphändig information om hur de ska användas. Läkemedelsverket kräver nu att flera nya produkter korrigeras eller slutas sälja.

En ny kontroll av ett antal solskyddsprodukter som krämer och stift visar att flera inte kan visa att de håller vad de utlovar och inte heller gör tydligt vad som krävs för att få utlovad effekt. Det handlar om solkrämer med solskyddsfaktor mellan 15 och 50.

Tre av elva har inte kunnat bevisa att de har den effekt de uppger att de har, säger Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket.

I ett av de tre fallen saknas helt intyg för krämens effekt, i det andra hade bara en viss typ av strålning testats och i det tredje fallet visade intyget att den utlovade effekten inte uppnåddes.

Saknade instruktioner

Dessutom saknade en majoritet eller hela sju av de elva kontrollerade solskyddsmedlen tydlig information om hur mycket kräm som egentligen behövs och när och hur ofta man behöver smörja för att ge det utlovade skyddet.

Det är allvarligt. Det är viktigt för konsumenten att kunna känna sig säker på att krämen har den effekt som står på produkten, säger Björkbäck.

Och då behövs instruktioner som visar hur produkten måste användas för att nå avsedd effekt.

Nya produkter

Man behöver veta hur man ska använda krämen. Till exempel att det blir rätt mängd, om man måste återapplicera flera gånger till exempel efter att ha badat och torkat sig med handduk.

Redan 2009 kunde verket konstatera att många solskyddsprodukter hade stora brister.

Myndigheten har nu krävt att produkterna korrigeras eller tas bort från marknaden.