Totalt fem personer hamnade i vattnet när isen gav vika vid Ekerö på torsdagskvällen. En av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar deltog i räddningsarbetet.
Totalt fem personer hamnade i vattnet när isen gav vika vid Ekerö på torsdagskvällen. En av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar deltog i räddningsarbetet. Bild: Johan Nilsson/TT

Flera räddade ur isvak – förda till sjukhus

Tre vuxna och ett barn har förts till sjukhus efter det att sällskapet gått genom isen vid Ekerö. Ytterligare två personer hamnade i vattnet när de försökte hjälpa till. Samtliga var kontaktbara när de räddades.

ANNONS

Larmet kom klockan 20.52 på torsdagskvällen från Ekerö kommun i Mälaren, strax väster om Stockholm.

– Vi får samtal om att en observatör på land hör skrik och rop på hjälp från isen, säger säger Emil Gustafsson, sjöräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Tre vuxna och ett barn befann sig ute på isen och åtminstone de tre vuxna i sällskapet hade hamnat i vattnet, berättar han. Räddningstjänst, räddningshelikopter, Sjöräddningssällskapet och ambulans skickades ut, men innan de hann fram försökte allmänheten komma till undsättning.

– Två privatpersoner springer ut från ön Kanan för att hjälpa till, och de går också genom isen, säger Emil Gustafsson.

ANNONS

Strax därpå anländer räddningstjänsten och räddningshelikoptern.

– Helikoptern gör det största jobbet och vinschar upp den som mår sämst ur isen, och så hjälper brandmännen till där ute med att få upp folk ur isen och in till de intilliggande öarna.

– Samtliga var kontaktbara när de överlämnades till sjukvården, säger Emil Gustafsson.

I övrigt är deras skador okända. Räddningsinsatsen avslutades strax före klockan 22.30.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS