Flera isolyckor under påskledigheten. Arkivbild.
Flera isolyckor under påskledigheten. Arkivbild.

Flera isolyckor under påsk: "Var försiktig"

Värme och ledighet har visat sig påverka omdömet och många har valt att bege sig ut på de förrädiska vårisarna. Redan halvvägs in i påsken har det kommit flera rapporter om isolyckor.

ANNONS
|

Det är svårt att lita på isen så här års. På långfredagen omkom en man i en isolycka i Enviken, norr om Falun. Samma kväll räddades två personer, far och son, som gått genom isen när de körde skoter över Venjanssjön, utanför Mora.

- Att det händer mycket på isen just nu beror nog på det fina vädret och att folk är lediga. Benägenheten att gå ut och fiska eller ta snöskotern är större, säger Göran Karlsson, ordförande för Svenska livräddningssällskapet (SLS) i Värmland.

ANNONS

Göran Karlsson sitter just nu på västkusten i sommarvärme och tittar ut över öppet hav, men runt hans hemstad Karlstad finns det fortfarande is som lockar.

- Det är klart att man fortfarande kan gå ut på isen längre upp i Sverige, men den ska vara tio centimeter för att du ska vara riktigt säker. På vårkanten är nätterna ofta kalla och dagarna varmare vilket gör att isens styrka förändras mycket under ett dygn.

Överlevnadsråd

Sällskap, kunskap och utrustning. Det är SLS recept på en trygg isfärd. I utrustning ingår bland annat isdubbar och en lina som ditt sällskap kan använda för att få upp dig ur kallbadet.

- Framförallt är det ett gott omdöme man ska ha. Man ska gå längs med stranden om man ska ut. Går man rakt ut är risken större att man hamnar i trubbel, säger Göran Karlsson.

ANNONS

TT: Går det att se på isen att den är tunn?

- Man ska vara försiktig om isen ändrar karaktär. Om den exempelvis skiftar till en mörkare färg kan det vara ett tecken på ett strömt vattendrag som försvagar isen.

Färre dödsolyckor

Under 2018 omkom 15 personer i isolyckor i Sverige, och majoriteten av dem skedde under januari. Det är fyra personer fler än snittet för perioden 2009–2018.

I januari och februari i år har totalt 6 personer omkommit. I mars låg siffran på noll.

- Det är ju positiva nyheter. Det är svårt att säga vad det beror på. Kan det vara så att vi blir mer säkerhetsmedvetna. Kanske har vi spridit kunskapen bättre så att fler förstår att man ska ha respekt för is och vatten, säger Göran Karlsson.

TT

ANNONS