Jordbruksverket har upprättat flera högriskområden i Sverige där man anser att risken för att tamfåglar smittas av fågelinfluensan är stor. Nu gäller därför särskilda regler för djurhållningen i dessa områden. Bilden är en arkivbild.
Jordbruksverket har upprättat flera högriskområden i Sverige där man anser att risken för att tamfåglar smittas av fågelinfluensan är stor. Nu gäller därför särskilda regler för djurhållningen i dessa områden. Bilden är en arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Flera högriskområden för fågelinfluensa

Jordbruksverket upprättar flera högriskområden i Sverige för fågelinfluensa. I Västra Götaland är det totalt 15 kommuner som utgör högriskområden.
– Där måste man verkligen minimera kontakten mellan vilda fåglar och tamfåglar, säger Kristina Fontel på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

ANNONS

Utbrott av fågelinfluensa ökar i flera länder i Europa. Bland annat i Danmark har det rapporterats minst tre utbrott. Jordbruksverket upprättar därför nu flera högriskområden i Sverige för att förhindra utbrott bland tamfåglar på svensk mark.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har bland annat tittat på historisk data om var i landet som riskerna för smittspridning är som högst för att avgöra vilka kommuner kan ha en högre risk. Jordbruksverket har sedan inkluderat dessa när man upprättat högriskområden.

– Man har tagit i beräkning kommuner där man har hittat smittade vilda fåglar eller där man har observerat vilda fåglar som skulle kunna bära på smittan. Samtidigt så har man också tittat på fjäderfäpopulationen. Alltså vart i Sverige där vi har större anläggningar med fjäderfän, säger Kristina Fontel.

ANNONS

”Måste hålla god hygien”

Enligt Kristina Fontel finns det inga rapporterade utbrott av fågelinfluensa bland tamfåglar i Sverige i dag men samtidigt påpekar hon vikten av att sätta in förebyggande åtgärder. Viruset överlever dessutom längre nu när temperaturen sjunker.

Det är därför viktigt att gårdar med fjäderfän och andra tamfåglar i högriskområden vidtar åtgärder för att undvika att tamfåglar smittas.

– Driver man äggproduktion eller säljer andra produkter från fjäderfän ska man hålla sina fåglar inomhus nu. De som inte säljer ägg eller andra produkter från sina fåglar kan ha dem ute men då måste de vara i en inhägnad. De får inte gå fritt på gården, säger Kristina Fontel.

Hon påpekar också vikten av att använda rena kläder och redskap när man handskas med sina fåglar.

– Det allra viktigaste är att man inte får in smittan så man måste hålla god hygien. Redskapen måste vara rena och man bör byta skor när man går in till fåglarna. Även se till att det inte har kommit fågelbajs på halm eller annat strö som man tar in till djuren, säger hon.

Hur länge högriskområdena kommer kvarstå går inte att säga i dagsläget.

– Det beror lite på utvecklingen av smittan. Vi har en ständig dialog med SVA som tittar på lägesbilden med fågelinfluensa över landet, säger Kristina Fontel.

ANNONS

Kommuner som utgör högriskområden

Västra Götalands län: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

Blekinge län: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg.

Gotlands län: Gotlands kommun.

Hallands län: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm.

Kalmar län: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

Skåne län: Bjuv, Bromölla, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och Östra Göinge.

Östergötlands län: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

Källa: Jordbruksverket

Det här gäller i högriskområden om du säljer ägg, kött, kycklingar eller andra produkter från fjäderfän

• Fjäderfän ska hållas inomhus. Fjäderfän får inte gå ut i någon form av inhägnad, eftersom de ska vara helt skyddade mot direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.

• Du ska övervaka hälsoläget för att tidigt kunna upptäcka misstänkta fall av fågelinfluensa.

• Om du har ankor, gäss och strutsfåglar som utsätts för onödigt lidande om de är inomhus kan du hålla dem inhägnade utomhus. Men foder och dricksvatten ska alltid ges inomhus eller under ett skydd ute.

• Om du har ankor och gäss får du ha behållare för badvatten i inhägnaden om vattnet skyddas från vilda and- och vadarfåglar.

• Andfåglar, så som änder och gäss, ska hållas separat så att de inte har kontakt med andra fjäderfän.

• Det är du som djurägare som ansvarar för att skydda dina djur mot smitta!

• Du behöver också se till att dina fjäderfän har en bra stallmiljö inomhus.

Källa: Jordbruksverket

LÄS MER:Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

LÄS MER:Flyttfåglar riskerar sprida smitta

LÄS MER:Hundratals sälar döda i fågelinfluensa

ANNONS