Flera av svenska kyrkans Facebook-konton kapades under söndagen.
Flera av svenska kyrkans Facebook-konton kapades under söndagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Flera av Svenska kyrkans Facebook-konton kapade

Svenska kyrkan har fått sina konton på Facebook kapade. I flera dagar har de var sig kunnat posta egna inlägg eller moderera sina konton.
– Det här är en del i något större och mer omfattande, säger Pia Dahlén, kommunikationschef för Svenska kyrkan.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande meddelar Svenska kyrkan att flera av deras konton på Facebook blivit kapade. Det gäller Svenska kyrkans huvudsida på Facebook, på nationell nivå, men även Act Svenska kyrkan, Ärkebiskop Martin Modéus konto och Svenska kyrkan i utlandet.

Kontona har varit kapade sedan i torsdags eftermiddag. Svenska kyrkan kan varken publicera eller moderera på de här kontona.

– Det är djupt olyckligt att det här har skett. Vi satte genast igång ett stort arbete, där vi varit 20 medarbetare involverade i det här sedan i torsdags. Vi har också kopplat in ett säkerhetsföretag som stöttar oss som är specialiserade på it-brottslighet.

ANNONS

Anmält – Facebook har inte svarat

Svenska kyrkan har gjort en polisanmälan av händelsen och även gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Man har också försökt nå Facebooks ägare Meta, utan att lyckas i ärendet.

– Vad vi vet nu så verkar det inte vara en attack riktad specifikt mot oss, utan den ingår som en del i något större och mer omfattande. Det är både nationellt och internationellt.

Vad betyder det – kan det vara främmande makt?

– Det vet vi inte riktigt, men det är omfattande, typ phishing, där man hela tiden ligger och skickar ut ett antal försök att hacka olika sidor.

Har ni haft för låg säkerhet?

– Det kan man ju säga eftersom det här har kunnat inträffa. Men vi kan också konstatera att det är professionellt gjort. Men vi får titta på våra rutiner när vi har fått tillbaka kontrollen på våra konton.

När det kan ske vet man inte idag, uppger Pia Dahlén.

Viktig kanal för kyrkan

– Men det är viktigt, det är många människor som varje dag interagerar med Svenska kyrkan på de här kontona och som söker stöd och ställer frågor.

– Samtidigt så är inte församlingarnas och stiftens konton påverkade av det här. Och vi finns på Twitter och Instagram. Och vår hemsida fungerar och det går att nå jourhavande plats. Men Facebook är en viktig kanal.

ANNONS

De som har kapat kontona har inte postat något sedan de tog över dem – de sista inläggen på kontona är från Svenska kyrkan själv i torsdags.

ANNONS