Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Flera aktivister gripna efter aktioner på flygplatser

Aktivister från Extinction Rebellion har under söndagen utfört flera aktioner på svenska flygplatser. Flera av gruppens medlemmar har gripits och Bromma flygplats tvingades stänga. Även Landvetter flygplats påverkades, där två personer greps misstänkta för brott mot luftfartslagen.

Medlemmar ur miljöaktivistgruppen Extinction Rebellion har under söndagen genomfört flera olika sorters protestaktioner på svenska flygplatser, däribland Bromma, Malmö Airport, i Halmstad och på Arlanda. Även Landvetter påverkades och två personer har där gripits av polis.

Enligt aktivistgruppen ska det handla om en vilja att belysa klimatfrågan och kräva politisk handling.

Den första aktionen skedde i Malmö, och då förberedde sig västsvensk polis för att något liknande kunde inträffa här.

– Initialt fick vi till oss att det är någon slags aktion på plats på flygplatser i Malmö och Stockholm. Då tog vakthavande befäl här ett beslut om att förstärka vår närvaro på Landvetter i förebyggande syfte. Det vi gör är alltså att upprätthålla den allmänna ordningen på platsen, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Han fortsätter:

– Kort därefter fick vi ett larm från Halmstad. Där är det två personer som har vägrat sätta sig ner på ett flygplan vilket har gjort flyget blivit försenat. Polisen är på plats och arbetar där nu.

Enligt polisen ska dessa personer ha tvingats av flygplanet. Vid halv tre-tiden på söndagen hade två personer vid Halmstad flygplats gripits i samband med Extinction Rebellions klimataktioner. Senare under söndagskvällen frigavs de gripna då åklagaren bedömer att personerna är misstänkta för brott mot luftfartslagen, ett bötesbrott.

Enligt Swedavias presschef Robert Pletzin påverkar aktionen inte flygtrafiken vid Landvetter.

Polisen i region Väst har utökat sin närvaro på Landvetter, enligt presstalespersonen Hans-Jörgen Ostler.

De personer som greps på vid Landvetter flygplats frigavs senare då åklagaren bedömer att personerna endast är misstänkta för brott mot luftfartslagen, ett bötesbrott.

– De är alltså frigivna, och sedan fattar åklagaren beslut om åtal, men de är fortfarande misstänkta, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen region Väst.

Polisen har haft beredskap och förstärkt närvaro vid Landvetter flygplats under dagen. Men strax efter klockan 19.00 lyfte sista planet.

Flera gripna efter klimataktioner

I samband med aktionerna har flera medlemmar ur aktivistgruppen gripits, varav fyra stycken på Bromma, en flygplats som tvingats stänga ned och dirigera om flygtrafiken på grund av protestaktiviteten.

– Initialt grep vi två personer misstänkte för luftfartssabotage och sedan har vi påträffat ytterligare två personer och dessa är misstänkta för flygplatssabotage, säger Stockholmspolisens presstalesperson Per Fahlström.

Senare greps även fyra personer vid en aktion på Arlanda.

– Först greps två personer som vägrade sätta sig på en flight och senare greps två andra på en annan flight, säger Per Fahlström.

Ytterligare en person har gripits för protestaktionen på Malmö flygplats, enligt Skånepolisens presstalesperson Filip Annas.

– Vi har gripit en person efter ett larm vid 11.43. Vi har dock ännu ingen brottsrubricering, det är något vi får återkomma med, säger Skånepolisens presstalesperson Filip Annas.

Bromma stängdes

Under en timme mellan klockan 13 och 14 på söndagen tvingades Bromma flygplats att stänga och omleda inkommande flygplan till Arlanda.

– Det stämmer bra. Fyra flighter omdirigeras till Arlanda, säger presschef Robert Pletzin, presschef vid Swedavia.

Hur ser ni på det som skett?

– Naturligtvis har jag full respekt för att alla ska få uttrycka sin åsikt så länge det inte påverkar flygsäkerheten.

Sedan klockan 14 går dock trafiken som vanligt till och från Stockholmsflygplatsen, uppger presschefen för GP.

Tre gripna på flygplatser i Småland

Polisen uppger vid 14.30 att två personer har gripits vid en aktion vid Växjö flygplats. Personerna ska olovligen ha tagit sig in på flygplatsområdet och limmat fast sina händer på landningsbanan. Personerna är misstänkta för luftfartssabotage och otillbörligt tillträde av skyddsobjekt.

Enligt polisen stängdes flygplatsen och området söktes av.

En person ska även ha gripits på Kalmar flygplats. Enligt polisen är personen misstänkt för flygplatssabotage.

Så många har blivit gripna

Malmö: En kvinna är gripen misstänkt för flygplatssabotage.

Bromma: Fyra personer är gripna misstänkta för flygplatssabotage.

Halmstad: Två personer greps initialt men frigavs under kvällen. Detta på grund av att åklagaren bedömer att de är misstänkta för brott luftfartslagen, ett bötesbrott.

Landvetter: Två personer greps initialt men frigavs under kvällen. Detta på grund av att åklagaren bedömer att de är misstänkta för brott luftfartslagen, ett bötesbrott.

Arlanda: Fyra personer är gripna misstänkta för flygplatssabotage.

Växjö: En kvinna och en man har gripits misstänkta för luftfartssabotage och otillbörligt tillträde av skyddsobjekt.

Kalmar: En person är gripen misstänkt för flygplatssabotage.

Källa: Polisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.