Behoven av slutenvårdsplatser för unga med psykisk ohälsa ökar. Arkivbild.
Behoven av slutenvårdsplatser för unga med psykisk ohälsa ökar. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Fler vårdplatser krävs för unga med ätstörningar

ANNONS

Mer än hälften av landets regionen uppger att barn- och ungdomspsykiatrins (bup) behov av vårdplatser där unga kan få vård dygnet runt ökat de senaste åren.

Framför allt rör det sig om barn och unga med ätstörningar där behovet har ökat extra mycket, visar en enkät från Sveriges Radio Ekot.

13 av 21 regioner uppger att behovet har ökat, och flera uppger att det rör sig om en kraftig ökning under pandemin.

– Det senaste ett och ett halvt året har det varit allt svårare att köpa platser av andra bup-kliniker och det beror ju på att de också har ett ökat tryck. Det senaste halvåret har det varit enormt svårt, säger Anki Nordmarker som är verksamhetschef för bup i Värmland, till Ekot.

ANNONS

De senaste åren har även trycket generellt på barn- och ungdomspsykiatrin ökat, har TT tidigare rapporterat.

Mellan 2017 och 2020 har antalet besök på bup per år ökat med elva procent, enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS