Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Fler testade för corona än någonsin – andelen smittade sjunker

Förra veckan slogs svenskt rekord i antalet utförda coronatester – med råge.
Men efter drygt 126 000 utförda tester har andelen positiva provsvar sjunkit.

Fler ska testas för covid-19, slog statsminister Stefan Löfven (S) fast i mitten av april. Snart var regeringens mål på 100 000 tester i veckan välkänt.

Målet skulle dock visa sig svårt att uppnå, och möttes av kritik från regioner.

På en pressträff den 11 juni backade socialminister Lena Hallengren (S) från siffermålet, men slog fast vikten av de så kallade PCR-testerna.

– Det är inte så att en viss siffra gör att vi har bekämpat pandemin, eller att vi har hållit nere smittspridningen. Det är otroligt viktigt nu att vi ökar kapaciteten, sade hon

LÄS MER: Ansvaret för testfiaskot landar helt hos Hallengren

”Det tog ett antal veckor”

Antalet utförda tester per vecka har sedan den pressträffen ökat och såg ut att nå sin peak när 81 801 svenskar testades vecka 28.

100 000 tester skulle dock visa sig vara ett mål som också gick att uppnå – till slut. Förra veckan testades 126 219 personer, och gränsen passerades för första gången.

– Det tog ett antal veckor innan vi fick upp en ordentlig testning, konstaterar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

En förklaring till den kraftiga ökningen, med drygt 40 000 fler tester än veckan innan, skulle kunna vara en förändrad strategi.

Sedan förra måndagen rekommenderar nämligen Folkhälsomyndigheten att också barn i grundskoleålder ska testas. Det ledde i Västra Götaland till att vårdcentralerna – som står för testningen av allmänheten – blev nedringda.

LÄS MER: Tusentals provsvar på coronatester felaktiga

Omkring 19 000 i VGR

Den omfattande testningen innebar dock inte någon markant ökning av antalet bekräftade fall. I stället sjönk andelen positiva tester till omkring 1,2 procent, från cirka 1,6 procent veckan innan och ytterligare högre veckorna innan det.

– Vi hade under vecka 36 närmare 126 000 testade, vilket är en kraftig ökning mot tidigare. Då har vi ändå sjunkande siffror, vilket är positivt, säger Johan Carlson.

Trots att västsvenskar vittnade om svårigheter att boka tid för provtagning i Västra Götaland, testades nästan 19 000 personer i regionen förra veckan. Det är visserligen inget rekord, men ändå flest sedan den så kallade punktprevalensundersökningen tidigare i somras.

Omkring 1,6 procent av de testade västsvenskarna fick positiva provsvar vecka 36, visar Folkhälsomyndighetens statistik.

LÄS MER: Felaktiga provsvaren analyserade – betydligt färre smittade efter kontroll

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.