Taket på en bilhall utanför Sundsvall har kollapsat på grund av den stora mängden snö som fallit under dagen.
Taket på en bilhall utanför Sundsvall har kollapsat på grund av den stora mängden snö som fallit under dagen.

Fler tåg ställs in på grund av snön

Fler tåg ställs in, taket på en bilhall har rasat in och skolor i flera kommuner har hållit stängt. Snöandet ska avta under kvällen och natten, men väglaget är fortsatt besvärligt i Gävleborg och Västernorrland, enligt Trafikverket.

ANNONS
|

Södra Norrland har drabbats av kraftigt snöoväder som har ställt till det för många av samhällets funktioner under torsdagen. I Sundsvall har ett tak till en bilhall rasat in, förmodligen på grund av snön, rapporterar lokala medier.

- Det var ingen person som hamnade under taket, säger Örjan Stenlund, inre befäl vid räddningstjänsten, till Sundsvalls Tidning.

ANNONS

Klass 2-varningar har utfärdats för Västernorrlands och Gävleborgs län, vilket innebär mycket besvärligt väder som kan utgöra fara för allmänheten. Men de kommer att plockas bort i takt med att snöandet nu börjar avta med start i Västernorrland och sedan längre söderut, enligt SMHI.

Tåg fortsatt inställda

På torsdagsmorgonen hade som mest 32 centimeter snödjup uppmätts, norr om Örnsköldsvik.

- Sedan har det fortsatt snöa under dagen och uppskattningsvis rör det sig om två till fyra decimeter i delar av Västernorrland län och även i Gävleborg, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Alla tåg på sträckan Sundsvall och Umeå har ställts in fram till lördag morgon. På torsdagskvällen stänger man även sträckan Gävle och Sundsvall till och med fredag klockan 12 och mellan Söderhamn och Sundsvall med oklar prognos om när trafiken kan komma i gång , meddelar Trafikverket.

Myndigheten har satt in nio bandvagnar, militära fordon som kan ta sig fram trots stora mängder snö, för att hjälpa räddningstjänst och kommuner.

- Vi har alla resurser ute och har kallat in extrapersonal, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets pressjour.

ANNONS

Vägarna i Gävleborg och Västernorrland är nu i stort sett framkomliga, men det kan vara mycket besvärligt väglag.

Skolor stängda

Ovädret har under dagen skapat problem i trafiken med snö som vräker ner och plogbilar som har svårt att röja undan all snö. I Örnsköldsvik stängde flera skolor vid lunchtid på grund av personalbrist, rapporterar P4 Västernorrland.

Landsbygdstrafik och skolbussar ställdes in i flera kommuner och i Hudiksvall och Sundsvall höll alla kommunala skolor stängt under torsdagen. Omkring 10000 elever fick stanna hemma.

TT

ANNONS