Än så länge har 569 rattonyktra förare stoppats i år, vilket kan jämföras med 426 under hela 2021. Arkivbild.
Än så länge har 569 rattonyktra förare stoppats i år, vilket kan jämföras med 426 under hela 2021. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fler rattfulla åker fast vid gränskontroller

Antalet personer som stoppas alkohol- eller drogpåverkade i gränskontroller har ökat med 33 procent det senaste året, skriver Tullverket i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Än så länge har 569 rattonyktra förare stoppats av Tullverket i år, vilket kan jämföras med att 426 stoppades under hela 2021. Det finns inte heller något annat år där fler personer har blivit stoppade för rattfylleri, enligt den statistik som Tullverket fört sedan 2016.

Oscar Lindvall, som är biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd, tror att en drogliberal trend ligger bakom ökningen av drograttfylleri i Sverige.

"Det pågår en diskussion och normförskjutning i flera europeiska länder om att legalisera cannabis och det kommer såklart leda till att vi kommer att möta fler förare i trafiken som är drogpåverkade", säger han i pressmeddelandet.

ANNONS

Tullverket finner det även oroväckande att en tredjedel av personerna som stoppas rattonyktra är yrkeschaufförer. De använder sig även i högre grad av amfetamin för att hålla sig vakna när de kör långa turer, vilket Oscar Lindvall beskriver som fullkomligt livsfarligt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS