Fler män ska få kontaktförbud och fotboja

Partiledarna har haft möte om mäns våld mot kvinnor efter att flera kvinnor mördats den senaste tiden. En rad nya förslag aviseras – bland annat ökad användning av fotboja och sänkt tröskel för kontaktförbud.
– Så länge en enda kvinna mördas har vi som samhälle inte lyckats, säger Märta Stenevi, jämställdhetsminister (MP). En krisgrupp tillsätts dessutom inom regeringskansliet.

ANNONS
|

De senaste veckorna har flera kvinnor dödats av män och frågan har därefter hamnat i blixtbelysning.

Problemet är inte nytt och det är oklart om det har skett en ökning av den här typen av brott eller om det rör sig om en koncentration av likartade händelser, men i och med de senaste dåden har frågan fått stor uppmärksamhet och krafttag krävts från olika håll.

Speciellt med flera av den senaste tidens fall är att de skedde på öppen gata och inte inom hemmets väggar, så som mäns våld mot kvinnor ofta gör.

Fotboja och kontaktförbud

På fredagen samlades partiledarna för riksdagens partier, berörda myndigheter och organisationer, däribland kvinnojourer, för att diskutera vad som behöver göras.

ANNONS

Alla partier hade med sig en lista på förslag. Men mötet var inte en förhandling och efteråt presenterade därför regeringen vad den gör i frågan. Bland annat handlar det om straffskärpningar.

Elektronisk övervakning, fotboja, blir en första åtgärd vid utvidgat kontaktförbud och det blir också skärpta straff vid överträdelse av kontaktförbud. Regeringen vill även göra det möjligt att förbjuda mannen att vara i den gemensamma bostaden.

– Vi måste utgå från att det är mannen som ska lämna bostaden, inte kvinnan, säger Morgan Johansson, justitieminister (S).

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att också den åtgärd som presenterades nyligen, och som innebär att uppgifter ur tidiga förhör kan användas, kommer att ha stor nytta i dessa sammanhang. Bland annat för att minska risken för att mannen ska gå fri om kvinnan drar sig ur rättsprocessen.

Nollvision

Märta Stenevi (MP) framhöll i sin tur vikten av förebyggande insatser. Det handlar både om normer för pojkar och män men också att öka kunskaperna hos myndigheter som till exempel Försäkringskassan, för att tidigare kunna upptäcka familjer där det finns inslag av våld.

Hon menar att hela samhället måste arbeta efter en nollvision.

– Polisen har en nollvision och vi har naturligtvis det, men jag tycker vi måste samlas mycket tydligare kring det. Om man ska uppnå det så behövs kraftsamling och samverkan, säger hon.

ANNONS

Enligt Märta Stenevi kommer regeringen inom kort återkomma med ett paket av åtgärder för att motverka mäns våld mot kvinnor.

Krisgrupp

Statsminister Stefan Löfven (S) har dessutom tillsatt en krisgrupp inom regeringskansliet. På Facebook skriver han:

”Det står bortom allt tvivel att mer behöver göras. Jag har därför gett jämställdhetsminister Märta Stenevi, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg i uppdrag att intensifiera regeringens arbete och föreslå ytterligare åtgärder i arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor.”

Partierna har olika ingångar i vad man anser måste göras i frågan. Men man är enligt TT överens om att straffen för våldet mot kvinnor behöver skärpas, minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas till ett år.

V: Skapa en insatsstyrka för kvinnor

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill ha en insatsstyrka för kvinnor som vill lämna våldsamma män.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill ha en insatsstyrka för kvinnor som vill lämna våldsamma män. Bild: Henrik Montgomery/TT

Man är också överens om att höja straffet för överträdelse av kontaktförbud och att fotboja ska kunna användas direkt.

Efter mötet var reaktionerna från partiledarna blandade. Det fanns en irritation över att mötet inte var starten på förhandlingar utan enbart en dialog mellan regeringen och övriga.

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets partiledare, tycker dock att det är bra att det hölls ett samtal och att till exempel kvinnojourerna var inbjudna. Att inte socialtjänsten fanns med anser hon dock är en stor miss.

ANNONS

V föreslår en kraftsamling kring kvinnor som vill lämna ett våldsamt förhållande.

– Den kritiska punkten för en kvinna är när hon vill lämna. Det är då hon är som mest hotad. Därför vill vi ha en insatsstyrka för när en kvinna vill lämna, som består av socialtjänst, polis och kommun som kan hjälpa henne ifrån bostaden och snabbt kan lösa frågor kring kontaktförbud, övervakning och hjälp till boende, säger Dadgostar.

KD: Svek mot utsatta kvinnor

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var besviken efter mötet.

”Ett svek mot de mest utsatta kvinnorna. Helt obegripligt att regeringen stoltserar med att vi idag bara samtalade och inte förhandlade. Det duger inte. Sveriges kvinnor förtjänar bättre” skriver hon på Twitter.

Det vill partierna

  • Moderatledaren Ulf Kristersson vill få till obligatorisk häktning för brott med minimistraff på ett år.
  • Liberalernas framhåller det förebyggande arbetet och att varje fall av dödligt våld ska följas av en haverikommission.
  • Centerledaren Annie Lööf, som genom inlägg på sociala medier satte den politiska bollen i rullning häromdagen, vill att kontrollerande beteende kriminaliseras och att mer resurser ges till berörda myndigheter och insatser för att hjälpa kvinnor att lämna.
  • KD vill att gemensam vårdnad inte ska utdömas då det finns en våldsdom. Partiet vill också införa en särskild reglering av hedersbrott och utöka medlen till kvinnojourerna.
  • SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen vill de se förvaringsdomar, där en person som bedöms ha stor risk för återfall i brott får sitta förvarad på obestämd tid.
  • Vänsterpartiet vill göra det lättare att få kontaktförbud beviljat.
  • Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP) har sagt att de ska lägga ett skarpt förslag om höjt straff för kvinnofridskränkning innan sommaren.

LÄS MER:Eva möter våldsamma och våldsutsatta män

LÄS MER:Utvärdering påvisar stora brister i arbetet mot kvinnovåldet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS