Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid årsskiftet öppnas det för jakt på 16 olika invasiva arter, bland dem mårdhunden. Arkivbild. Bild: Mårdhundsprojektet /TT
Vid årsskiftet öppnas det för jakt på 16 olika invasiva arter, bland dem mårdhunden. Arkivbild. Bild: Mårdhundsprojektet /TT

Fler invasiva arter får skjutas

Tvättbjörnar, sumpbävrar och mårdhundar hotar den svenska faunan. Vid årsskiftet öppnas det därför för jakt på 16 olika arter.
– Främmande arter kan tränga ut vår naturliga fauna i Sverige och få allvarliga konsekvenser, säger Jen Edgren på Naturvårdsverket.

Arterna utgör betydande skaderisker för inhemsk flora och fauna. Djuren kan konkurrera ut inhemska arter, förstöra ekosystemet och sprida nya sjukdomar i Sverige.

– Det är därför mycket angeläget att motverka att dessa etableras i landet. Det finns ingen allmän jakttid på dessa arter och det krävs därför ett jaktbeslut för att kunna skjuta djuren, säger Jen Edgren.

Och ett sådant beslut har Naturvårdsverket nu fattat. Det är dock inte alla jägare som får skjuta djuren. Naturvårdverket har ett ramavtal med Svenska Jägareförbundet som ska övervaka och minimera förekomsten av de invasiva djuren.

– Det är jägare inom Svenska Jägareförbundet som snabbt kan rycka ut i fall vi får en rapportering om mårdhundar eller tvättbjörnar så man fort kan åka ut och hantera det, säger Jen Edgren.

Jägarna från förbundet har också rätt att gå in på andras jaktmarker för att få bort de invasiva arterna.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT

Tillståndet för jakt gäller i hela landet för särskilt utsedda jägare, från och med 1 januari 2020 till och med 31 december 2021.

De djur som får skjutas är:

mårdhund

tvättbjörn

bisam

sibirisk jordekorre

rödmagad trädekorre

östlig gråekorre

östlig rävekorre

näsbjörn

sumpbäver

guldfläckig mangust

röd muntjak

nilgås

amerikansk kopparand

huskråka

helig ibis

brun majna

Källa: Naturvårdsverket