Polisen griper nu fler personer i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg. Under de senaste dagarna har polisen hämtat in sex personer. Arkivbild.
Polisen griper nu fler personer i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg. Under de senaste dagarna har polisen hämtat in sex personer. Arkivbild.

Fler gripna efter nazistdemonstrationen

Polisen griper nu fler personer misstänkta för brott i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg i slutet på september. Under de senaste dagarna har polisen hämtat in sex personer.

ANNONS
|

Polisen började hämta in fler personer i starten på veckan. Ingen av de nu gripna har någon anknytning till nazisterna.

- Jag vill inte kalla dem för motdemonstranter. Men de är misstänkta för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman eller försök till våld mot tjänsteman, säger Mats Ihlbom.

Det var i tisdags som de första hämtades in och flera att gripits under resten av veckan, totalt ytterligare sex personer. Mats Ihlbom säger att fler gripanden är att vänta.

ANNONS

Polisen grep 23

Efter den misslyckade nazistdemonstrationen i samband med bokmässan i Göteborg den 30 september grep och anhöll polisen 23 personer, 22 tillhörande Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och man som betecknades som motdemonstrant. Inledningsvis uppgav han en ålder på 17 år, men åklagaren har ifrågasatt den uppgiften.

De 22 NMR-anhängarna släpptes efter ett par dagar men är fortfarande misstänkta. Åklagaren menar att bevisläget mot dem är så gott att ett frisläppande inte kan påverka den fortsatta utredningen. Men den 23:e mannen häktades bland annat för att han sakande fast adress och åklagaren menar att det finns risk att han avviker.

Våldsamt upplopp

De nya gripandena innebär att åtalet mot mannen som suttit häktad sedan demonstrationen kommer att dröja ytterligare. Mannen är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Brottet ska ha skett på hållplatsen utanför Lisebergs huvudingång.

Åklagaren vill inte gå in på vilken bevisning som ligger till grund för de nya gripandena.

TT

ANNONS