Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fler återvändare till Irak

Sedan januari förra året har fler än 1 500 flyktingar fått pengar från Migrationsverket för att återvända till sina hemländer. Så gott som alla flyttade tillbaka till Irak.
I augusti 2007 infördes ett återvändandebidrag för asylsökande som inte beviljats uppehållstillstånd och som frivilligt ville återvända till hemlandet. Starten var seg och bara ett 15-tal personer sökte och beviljades bidrag under 2007.
Under 2008 ökade intresset i takt med att förhållandena i Irak normaliserades något. Sedan årsskiftet 2007/2008 har 1 489 flyktingar återvänt till Irak. Väl där har de kunnat kvittera ut ett bidrag på 30 000 kronor per vuxen och 15 000 kronor per barn under 18 år. Maximalt handlar det om 75 000 kronor per familj.
Syftet med bidraget är att stötta personer som frivilligt återvänder till länder där det på grund av "den rådande situationen" kan var svårt att etablera sig. För närvarande gäller detta främst Irak, Afghanistan, Somalia och Gaza.
Tre fjärdedelar av de personer som sökt bidraget har också fått det beviljat.
80 asylsökande från Göteborg har fått återvändandebidrag, vilket kan jämföras med 117 från Stockholm och 103 från Malmö.
I förhållande till den egna kommunens folkmängd har dock storstäderna betydligt färre återvändare än exempelvis de småländska småkommunerna Uppvidinge (33) och Hultsfred (21).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.