Många burksillar går att äta –  men kolla en extra gång
Många burksillar går att äta – men kolla en extra gång Bild: Anna von Brömssen

Fisken på midsommarbordet kan vara miljöförgiftad

På midsommarbordet finns det mycket gott och nyttigt, inte minst fisk och skaldjur. Men kolla en extra gång var din fångst kommer ifrån – speciellt om du vill bli gravid i framtiden eller om barn ska äta den.
Produkterna kan nämligen vara miljöförgiftade.

ANNONS
|

Det finns en vanlig missuppfattning om att det bara är gravida som ska undvika fisk från vissa områden, som vildfångad lax från Östersjön.

– Utöver gravida och ammande bör inte heller barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Höga halter kan ge skador

Anledningen är att många fiskar innehåller miljögifterna dioxin och PCB, ämnen som kan lagras i kroppen under många år. Det gör att risken att de som vill bli gravida, eller kommer amma längre fram i livet, kan föra över gifterna till barnet.

ANNONS

– Eftersom dessa gifter stannar i kroppen så länge, är det viktigt att fler känner till riskerna. Därför bör alla vuxna kolla upp var fisken kommer ifrån innan de serverar den, säger Sabina Litens Karlsson.

Höga halter kan påverka spermiekvaliteten vid vuxen ålder, tandemaljen och nivåerna av sköldkörtelhormoner. Enligt Livsmedelsverket misstänks ämnena också kunna påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret och orsaka cancer.

Kolla en extra gång på burksillen

Mycket av den sill som säljs i matbutiken samt den odlade laxen innehåller förhållandevis låga halter av miljögifter och kan därmed ätas oftare.

Trots det bör du fråga var sillen, laxen och strömmingen kommer ifrån när du är i matbutik eller läsa på förpackningen innan den läggs på kassabandet, uppmanar Livsmedelsverket i sin kampanj ”Se upp för fula fiskar”.

Fisk och skaldjur med högahalter av miljögifterna dioxin och PCB.

Barn, ungdomar, gravida och ammande bör inte äta dessa livsmedel oftare än högst 2-3 gånger/år. Det här gäller även de som vill bli gravid i framtiden. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken.
  • Vildfångad sik/ röding från Vänern och Vättern
  • Ål Vildfångad röding från Vättern

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER:Så mycket dyrare har din midsommarkasse blivit

LÄS MER:Gott om svenska jordgubbar till midsommar

LÄS MER:Tre klassiskt somriga recept för midsommar

ANNONS