Åklagaren Daniel Veivo Pettersson i samband med rättegångsstarten.
Åklagaren Daniel Veivo Pettersson i samband med rättegångsstarten. Bild: Adam Ihse/TT

Film nyckelbevis – mordåtalad ändrar sig i förhör

Mannen vårdade den äldre kvinnan i sitt jobb inom hemtjänsten och knöt band till anhöriga. Nu ställs han inför rätta för att ha kvävt deras mamma.
Under rättegångens första dag framkom att mannen så sent som i helgen ändrat sina uppgifter kring händelsen.

ANNONS

Mannen, som är i 50-årsåldern, jobbade inom kommunens hemtjänst i Strömstad och det var i samband med ett hembesök som mannen enligt åtalet kvävde den äldre kvinnan med plastfolie.

Den mördade kvinnan har varit särskilt utsatt på grund av den beroendeställning som har funnits, anser Daniel Veivo Pettersson.

Bland bevisen finns en filmsekvens som mannen själv delat på nätet, där kvinnan kvävs med hjälp av plastfilm. I helgen kom han dock plötsligt med nya uppgifter.

– Som jag förstår det gör han nu gällande att filmningen, när hon har plast runt huvudet, inte är från den 2 november då hon senare påträffas död. Utan det ska vara inspelat vid ett annat tillfälle, säger åklagaren Daniel Veivo Pettersson i en rättegångspaus.

ANNONS

– Uppgifterna kom nu i helgen så det blev lite brådstörtat att försöka få ihop polispersonal att utreda det. Men jag menar att det inte påverkar åtalet.

Nekar till mord

Enligt mannens försvarsadvokat Elin Hagström nekar han till mordet, men medger att det var han som filmade kvinnan.

– Han medger att han gjort sig skyldig till det vi kan se på filmen. Men det har inte lett till död, säger hon.

I rättssalen sitter de anhöriga tillsammans med målsägandebiträde Leif Björklund och åklagaren på vänster sida.

Mittemot de anhöriga sitter den åtalade i en turkosfärgad tröja och lutar sitt huvud i handen. Då och då gör han noteringar.

När filmen ska visas begär rätten stängda dörrar, och då går även de anhöriga ut.

– Det är en väldigt otäck film, sade Daniel Veivo Pettersson till TT inför rättegången.

Flera förhör

Utredningen är omfattande och består bland annat av flera förhör med andra anställda inom hemtjänsten och medlemmar i datorspelsgruppen, teknisk bevisning i form av meddelanden mellan den åtalade och andra i gruppen, och loggar av det inpasseringssystem som används inom hemtjänsten.

När polisen fick kännedom om mordet hade kvinnans kropp redan hunnit kremeras, i tron att det rörde sig om en naturlig död.

Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket kan den åtalade ha haft en allvarlig psykisk störning såväl vid mordtillfället som i samband med undersökningen som gjordes i december.

ANNONS

Rättegången pågår under ytterligare tre dagar vid Uddevalla tingsrätt.

ANNONS