Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

FHM: Tre-fyra månader kvar innan vaccinet dämpar smittan

Svenskarna får leva med en hög smittspridning en bra bit in på sommaren, enligt Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.
– Vi har tre-fyra månader kvar innan vi ser effekter av vaccinet på smittspridningen, säger han.

Carlson gjorde sin förutsägelse när han på fredagen frågades ut av riksdagens konstitutionsutskott. Han avvisade samtidigt alla förslag om en svensk nedstängning.

– Att stänga ner samhället är en chimär. De stora problemområdena är den privata sfären och arbetsplatserna. Det hjälper inte att stänga butiker i två veckor.

Stor majoritet är ovaccinerad

Dödstalen i covid-19 har sjunkit sedan vaccinationerna kom i gång men smittspridningen fortsätter öka. De äldsta, som löper störst risk att avlida i covid-19, är i stor utsträckning vaccinerade men cirka 88 procent av den vuxna befolkningen har ännu inte fått någon vaccindos.

LÄS MER: Därför har vi svårt att följa coronaråden

Johan Carlson fick flera frågor i KU om de begränsningar i mötesfriheten som införts under pandemin. Tuve Skånberg (KD) undrade om gränsen på åtta personer vid gudstjänster verkligen är befogad.

– Hela samhället stod under väldigt hård press när det beslutades. Vår uppfattning är att det bör kunna höjas successivt, sa Carlson.

”Verkade inte riktigt förstå”

En stor del av utfrågningen handlade om testningen – eller snarare bristen på sådan – under förra våren. Johan Carlson sa att bristen på utrustning och testmaterial ställde till problem men vidhöll att de prioriteringar som gjordes var riktiga. Han avfärdade kritiken från regeringens förra testkoordinator Harriet Wallberg, som frågades ut av KU på torsdagen.

– Hon var inne i tre veckor och verkade kanske inte riktigt förstå vad strategin gick ut på, sa Carlson.

LÄS MER: Västra Götaland vill vänta med andra vaccindosen – får stöd av forskaren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.