Fredrick Federley. Arkivbild.
Fredrick Federley. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Federley: Förstod tidigt att han var en risk

Det tog nästan fyra månader för Fredrick Federley att kontakta partiet från det att han fick veta att mannen han hade en relation med var dömd för sexbrott mot barn. Detta trots att han tidigt förstod att relationen skulle få stora konsekvenser för honom som politiker.

ANNONS

På fredagen meddelade Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley att han lämnat alla sina politiska uppdrag. I en intervju med Falu Kuriren och Avesta Tidning berättar Federley nu att han träffade mannen – vars kriminella förflutna fått stora konsekvenser – för första gången 25 maj. Den 14 juni får han veta att mannen suttit i fängelse, men inte för vilket brott.

– Att han var en risk förstod jag redan när jag fick reda på att han suttit i fängelse, men då brottades jag med frågor som “kan man sona sina brott?”, säger han i intervjun.

Nästan två månader senare, natten mellan den tredje och fjärde augusti, berättar Fredrick Federley att han får se ett psykologutlåtande där det nämns barnpornografibrott och sexualbrott mot barn.

ANNONS

Men EU-parlamentarikern går inte vidare och läser domen. Det har han fortfarande inte gjort.

– Det klarar jag inte.

Relationen mellan mannen och Fredrick Federley fortsätter under hösten, fram till den 23 november. Dagen innan ringer Federley partisekreterare Michael Arthursson och berättar vad som hänt. En uppgift som partisekreteraren tidigare bekräftat.

Henning Eklund/TT

ANNONS