En signalkanon som misstänks ha tagits upp av vrakplundrare utanför Öland. Arkivbild.
En signalkanon som misstänks ha tagits upp av vrakplundrare utanför Öland. Arkivbild. Bild: Polisens förundersökning

Fängelse för stulna fornminnen i havet

Männen stoppades ute till havs av Kustbevakningen – i en båt full av upplockade fornminnen. Senare hittades också en stor samling sjöhistoriska föremål hemma hos dem.
Tingsrätten dömde dem till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt fornminnesbrott – nu skärper Göta hovrätt till fängelse.

ANNONS

Kustbevakningen avslöjade männen en julidag 2020, då de stoppades i sin båt utanför Öland med dykutrustning på tork. När myndigheten tog sig en närmare titt på lasten upptäcktes också flera träföremål som misstänktes vara fornminnen, och senare fann man en stor samling sjöhistoriska föremål, exempelvis en järnkanon från 1600-talet, hemma hos de tre männen.

Kalmar tingsrätt slog fast att att straffvärdet för det grova fornminnesbrottet var mellan tre och tolv månaders fängelse, men eftersom de sedan tidigare var ostraffade omvandlades straffet till villkorlig dom och samhällstjänst. En fjärde man dömdes villkorlig dom och dagsböter. Nu skärper hovrätten domen och dömer tre män till fängelse i 1 år och 4 månader, 1 år och 2 månader respektive 1 år. Den fjärde mannens straff står fast.

ANNONS

"Det saknas vägledande avgörande från Högsta domstolen om straffvärde och påföljd när det gäller grovt fornminnesbrott", säger hovrättsrådet Christer Ganelind i ett pressutskick.

Straffvärdet har nu bedömts utifrån att fornminnesbrott riskerar leda till skador på kulturarv som inte går att reparera, uppger hovrätten vidare.

Männen, som är mellan 58 och 71 år gamla, har haft ett stort dykintresse från tidigt 1980-tal. I början av 2000-talet blev två av dem delägare i en dykbåt och de skaffade senare också avancerad utrustning, till exempel sonar och moderna gps-navigationsinstrument, för att kunna lokalisera vrak och lämningar under ytan.

De dömda har nekat till brott och hävdat att många av föremålen var så kallade lösfynd, alltså att de inte hade hittats i anslutning till något vrak eller någon samling av föremål och att det därför inte var olagligt att plocka upp dem.

ANNONS