Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fackets "Mansplaining-akut" kritiseras

Arga röster höjs mot fackförbundet Unionens jämställdhetskampanj. Syftet med kampanjen var att belysa "mansplaining" på arbetsplatser, men nu anklagas den för att vara kränkande mot män.

Från och med måndag och hela vecka 46 ut håller Unionen öppet i sin Mansplaining-akut. Tanken är att facket via telefon ska "utbilda i manliga härskartekniker på jobbet". Man menar att man vill hjälpa alla, oavsett kön, att identifiera och manövrera den här typen av beteende på medlemmarnas arbetsplatser. Vid kö kan man även lyssna igenom exempel på "mansplaining".

Kvinnlig medarbetare: Hej Mikael, förlåt att jag stör dig i fjällen, jag har löst budgetproblemen. Om vi slår ihop projekten så får vi en gemensam pott som även täcker mediaköpen.

Manlig chef: Sara, vad du sliter under helgen. Bra Sara, nu fick jag den här idén. Vi slår ihop projekten, får en gemensam pott som även täcker mediaköpen. Va?! Var får jag allt ifrån?

Unionen: Du fick nyss höra ett klassiskt exempel på "Jag repeterar det du sa som att jag kom på det själv." En vanlig manöver som går ut på att en man inte lyssnat ordentligt och därför upprepar något en kvinna sagt som om han just kom på samma idé själv. Dröj kvar för att höra fler manövrar.

På det event Unionen skapat för sidan på Facebook haglar kommentarer från personer som känner sig kränkta av kampanjen. Det är även många som är kritiska till begreppet "mansplaining" i sig. Här är ett par exempel från den aktuella sidan.

– Ett begrepp som "mansplaining" är ren ohämmad sexism. Hela begreppet är misandriskt och när nu Unionen driver en manshatisk kampanj ser jag det som närmast givet att byta till Ledarna, skriver en person i eventet.

En annan medlem menar att kampanjen ger upphov till nya problem, istället för att lösa några.

– Denna insats är skadlig för den bidrar ytterligare till ett polariserat samhälle. Lek med tanken att det var en annan grupp i samhället än män man försökte generalisera på ett negativt sätt om, exempelvis homosexuella, invandrare eller rullstolsburna och se om det känns ok, skriver en annan person i eventet.

Så tillägger han: 
– Det finns endast en anledning till att detta tillåts och det är att det är män det handlar om. Och då helst vita cis män.

 

"Inte alla män ägnar sig åt mansplaining"

På Unionen understryker man att jämställdhet är en av fackets prioriterade frågor. Mansplaining-akuten är en del i det större arbete som pågår.

– Vissa reagerar på att de känner sig påhoppade för de tycker att det framstår som att alla män ägnar sig åt det här beteendet mot alla kvinnor. Vi påstår naturligtvis inte att alla män ägnar sig åt mansplaining, säger Peter Tai Christensen, utredare på Unionen.

Han understryker att alla medlemmar i facket är lika viktiga.

– Vi vill inte måla upp en nidbild av en så pass stor grupp av våra medlemmar. Att vissa män upplever att den här kampanjen är utpekande mot dem var inte vår intention. Det är ett beteende som vissa kvinnor upplever att de utsätts för av vissa män, förtydligar utredaren.

Vad kunde ni gjort annorlunda för att undvika att kränka människor?

– Det finns alltid en risk för misstolkningar när man lyfter ut delar av en helhet  Vi får fundera på om vi var tillräckligt tydliga i vår kommunikation. Vi ville göra det här med humor för då kan begreppen ställas på sin spets. Vi gjorde det med glimten i ögat, men det verkar inte ha framgått utan folk har tolkat kampanjen negativt, Peter Tai Christensen.

På Unionen understryker man att denna kampanj har till syfte att fokusera på just fenomenet mansplaining. Det utesluter emellertid inte annan jämställdhetsproblematik, menar man.

– Vi gör inte anspråk på att det här är hela bilden. Det finns självfallet andra problem som inte tas upp i den här kampanjen. Vi har dessutom fått många positiva kommentarer och respons. Vi kan inte annat än förtydliga att det inte var vår intention att peka ut samtliga män. Om det känns tillräckligt eller inte får kritikerna själva ta ställning till, avslutar Peter Tai Christensen, utredare på Unionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.