I dag kan vårdpersonal som tillhör en riskgrupp tvingas arbeta med covid-19-patienter. Arkivbild.
I dag kan vårdpersonal som tillhör en riskgrupp tvingas arbeta med covid-19-patienter. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Fackets krav: Skydda riskgrupper från corona

Vårdpersonal som själva tillhör en riskgrupp ska inte behöva vårda covid-19-patienter. Det kräver Vårdförbundet, och varnar samtidigt för att personal börjar överge vården för att skydda sin egen hälsa.

ANNONS

Förutom ålder är även fetma, graviditet, samt en rad sjukdomar riskfaktorer för covid-19. Trots att faktorerna ökar risken för allvarlig sjukdomsutveckling kan vårdpersonal i dag tvingas att jobba med covid-19-patienter – trots att de själva tillhör en riskgrupp. Det här vill Vårdförbundet ändra på.

– Vi vet för lite om hur personalen kommer att drabbas av detta, men vi vet att det innebär risker för våra medlemmars liv och hälsa, säger ordförande Sineva Ribeiro.

TT: Hur ser det ut ute på landets sjukhus?

– Det strids för fullt mellan skyddsombud och arbetsgivare ute i landet. Skyddsombuden funderar på att lägga skyddsstopp för enskilda individer som exempelvis är gravida och tvingas jobba på covid-19-avdelningen. Det borde inte behövas.

ANNONS

Utbredd misstro

Att även gravida sedan några dagar rekommenderas vara extra försiktiga har skapat en stor oro bland vårdpersonalen, där många själva är gravida.

– Vi har ingen aning om hur viruset påverkar barnet i framtiden, eller kvinnan för den delen, säger Ribeiro.

Oron blev inte mindre efter att en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset avlidit efter att ha vårdat covid-19-patienter.

– Det finns en utbredd misstro mot att arbetsgivaren tar ansvar för arbetsmiljön. Det finns brister i skyddsutrustning, testning och rutiner för smittskydd samtidigt som vi ser en ökad inströmning av ärenden från förtvivlade medlemmar, säger Sineva Ribeiro.

Sade upp sig

Ribeiro hänvisar till ett fall i Norrbotten, där en sjuksköterska som tillhörde en riskgrupp och blev omplacerad till en covid-19-avdelning valde att säga upp sig.

– Vi har inte råd att förlora vårdpersonal i det här läget. Arbetsgivaren gör ett misstag här, det finns andra arbetsuppgifter personer i riskgrupp kan utföra, som att svara på 1177. Ingen ska behöva säga upp sig för att arbetsgivarna inte kan skydda riskgrupper från smitta.

Henning Eklund/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS