Facket sätter stopp för aktiva sverigedemokrater

Den som är aktiv i SD ska inte kunna ha ett förtroendeuppdrag inom IF Metall.
Det står klart sedan förbundet klubbat sina nya stadgar.
– Medlemmarna måste känna att den förtroendevalda företräder dem även om de har en annan etnisk bakgrund, säger Martin Gunnarsson, IF Metall.

ANNONS
|

Striden kring sverigedemokrater i facken är inte ny. En rad LO-förbund har tagit ställning till att det inte går att vara aktiv i partiet och samtidigt ha ett förtroendeuppdrag inom facket. Hittills har Transport gått längst och säger nej till passiva SD-medlemmar som fackliga företrädare.

Industrifacket Metall går nu ett steg längre än tidigare – och tydliggör sitt ställningstagande också i sina stadgar. Det har bland annat förbundets egen tidning Dagens Arbete skrivit om. De nya stadgarna, som klubbades på kongressen i Göteborg och som avslutades på fredagen, slår fast att den som ska ha ett förtroendeuppdrag ska "dela förbundets grundläggande värderingar och verka i dess anda”.

ANNONS

Människors lika värde

Enligt Martin Gunnarsson, förbundssekreterare på IF Metall, är tolkningen densamma som förut, men nu tydliggörs policyn också i stadgarna.

Han är noga med att poängtera att det inte handlar enbart om SD-aktiva utan att det också kan gälla personer som på andra sätt bryter mot fackets uppfattning. Han exemplifierar med män som i samband med Metoo plockats bort från förtroendeuppdrag på grund av problematiskt beteende mot kvinnor.

När det kommer till SD handlar det om synen på människor.

– En aktiv sverigedemokrat har en uppfattning där man inte delar vår syn på alla människors lika värde. Du måste kunna känna att den fackliga förtroendemannen- eller kvinnan som du har på arbetsplatsen företräder dig, även om du har en annan etnisk bakgrund, sexuell läggning eller vad det kan vara. Det får aldrig föreligga några tvivel kring det, säger Gunnarsson.

– Man måste leva som man lär. Det är lite som att det inte skulle gå att jobba för Djurens rätt på förmiddagen och vara aktiv i Jägarförbundet på eftermiddagen. Någonstans går en gräns.

LÄS MER:Facket: Nej till SD-politiker som företrädare

LÄS MER:LO öppnar för SD-samtal: ”Kommer prata med alla”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS