Militärer korsar ån Lagan under en övning i Vaggeryd i maj förra året. Arkivbild.
Militärer korsar ån Lagan under en övning i Vaggeryd i maj förra året. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Försvarsmakten: "Rysslands förmåga begränsad"

ANNONS

Ryssland har inte lyckats nå sina mål med angreppen i Ukraina och de ryska förlusterna är sannolikt större än vad de själva vill medge, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson vid en pressträff.

Ryssland omgrupperar nu sina styrkor för att fokusera på östra Ukraina. Försvarsmakten gör därför bedömningen att Ryssland just nu har begränsad förmåga att rikta angrepp mot Sverige.

– Den ryska aktiviteten i Östersjöområdet fortgår dock, men är på en nivå som är normal för den här tiden på året, säger Michael Claesson.

Han poängterar dock att underrättelsehotet är fortsatt stort.

– Vi fortsätter att detta på största allvar.

ANNONS

I det sammanhanget nämner han att falska SMS ska ha gått ut till värnpliktiga i Sverige som uppmanat dem att inställa sig till att genomföra militär grundutbildning.

– Jag vill understryka att vare sig vi eller andra myndigheter inom totalförsvaret kommunicerar på det här sättet. En sådan kallelse kommer via posten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS