Försvarsmakten utreder en möjlig rysk kränkning av svensk vatten utanför Ystads kust. Arkivbild.
Försvarsmakten utreder en möjlig rysk kränkning av svensk vatten utanför Ystads kust. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Försvaret utreder kränkning utanför Ystad

En möjlig rysk kränkning av svenskt vatten kan ha ägt rum söder om Ystads kust under gårdagen, vilket Ystads Allehanda var först med att rapportera om. Försvarsmakten bekräftar för TT att man utreder händelsen.

ANNONS

Ett ryskt bogseringsfartyg observerades under lördagen av den svenska marinen utanför Skånes sydkust. Fartyget har enligt uppgift slutdestination Archangelsk vid Vita havet i nordvästra Ryssland.

Under eftermiddagen passerade det med rak kurs söder om Ystad, för att därefter gira tvärt. Därefter gick det åt sydöst för att vända om igen – och sedan tillbaka.

– Vi känner till händelsen med fartyget och utreder om det skett en kränkning eller inte, säger Johanna Toll, kommunikatör på Försvarsmakten, till TT.

Sent på söndag eftermiddag befann sig det ryskägda fartyget längre söderut med kurs mot tyska Rügen. Enligt YA har en av den svenska marinens korvetter synts i närheten av fartyget.

ANNONS

– Vi har förstås koll på våra territorialvatten och följer situationen noga, men i övrigt vill jag inte kommentera händelsen närmare, säger Johanna Toll.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS