Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hugo Eriksson och Gabriella Pålsson satsar helhjärtat på längdåkningen, och har flyttat till Sollefteå för att kunna gå på skidgymnasiet. Parallellt med träningen, här på Hallstaberget, läser de det naturvetenskapliga programmet.

För skidlöftena betyder skola och familj allt

Sollefteåtjejerna Frida Karlsson och Ebba Andersson kom som bekant hem som VM-medaljörer. Den ångermanländska orten är en plantskola för unga löften – och det beror i hög grad på skidgymnasiet.

Hugo Eriksson och Gabriella Pålsson, klasskompisar på riksidrottsgymnasiet i Sollefteå, siktar båda på en elitkarriär. Men utöver de hundratals timmarna de lägger på träning läser de också in det naturvetenskapliga programmet. Det funkar, tack vare skidgymnasiet.

- För mig var det viktigt att få tränare med rutin på elitsatsning. Det kan jag inte få hemma, säger Gabriella Pålsson som vuxit upp i jämtländska Hammerdal.

För att eleverna ska hinna med både studier och träning är gymnasietiden utsträckt till fyra år.

- Jag ser inte det som någon nackdel. Det gäller att satsa på båda delarna. Alla kan inte leva på skidåkningen och då måste man ha något annat att stå på, säger Hugo Eriksson, som kommer från Husum norr om Örnsköldsvik.

Får lägga ut

Både han och Gabriella Pålsson betonar också att de inte kunnat satsa på skidåkningen utan familjens stöd.

- Skidfabrikanter kan hjälpa till med utrustning, men för att få ett kontrakt måste man ha presterat bra först. Och medan stora klubbar kanske kan betala resor för alla aktiva, har andra klubbar inte alls samma ekonomi och då får ju familjen bidra, säger Gabriella Pålsson.

Men skidgymnasiet är kostnadsfritt – "vi behöver inte betala en krona", fortsätter hon.

- Jag har många skidkompisar i hela Sverige och vissa får lägga ut för läger och så där.

Speciell form

Skidgymnasiets rektor Pär Bodin bekräftar att avgifter inte diskuteras på skolan.

- Men det beror på hur man ser det. Träningsläger är avgiftsfritt här i Sollefteå, men utrustning har eleverna med sig själva. Den frågan har aldrig kommit upp.

Däremot diskuterar rektorer emellan skollagens krav på avgiftsfria studier.

- Vi pratar i termer av att idrottsgymnasier är en väldigt speciell form av skolväsende. Vill man ha elitidrott måste vissa undantag göras för idrottsgymnasierna, till exempel från avgiftsfriheten, säger Pär Bodin.