Vårdläget i Stockholmsregionen är extremt enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Arkivbild.
Vårdläget i Stockholmsregionen är extremt enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

"Extremt läge" i Stockholm

Läget är fortsatt ansträngt på sjukhusen i Stockholmstrakten.
– Vi befinner oss i ett extremt läge, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm.

ANNONS

Fortfarande vårdas mellan 1 100 till 1 200 patienter för covid-19 på regionens sjukhus. Minst lika många behandlas för sjukdomen på annat sätt, exempelvis i hemmet eller inom äldrevården.

På söndagen var 219 covidsmittade patienter inlagda på intensivvårdsavdelning (IVA), 11 färre än dagen innan. Normalt finns 90 IVA-platser, men regionen har utökat kapaciteten kraftigt.

Uthållighet krävs

Den 1 april vårdades 130 patienter för covid-19 på IVA. I dag är det alltså nästan hundra fler covidpatienter i intensivvården.

– Det som är mest kritiskt nu är vår uthållighet. Vi måste hålla den ytterligare några veckor och vara beredda på att det kan bli värre om läget successivt försämras och smittspridningen fortsätter att öka.

ANNONS

För närvarande jobbar sjukvårdsanställda inom regionen under krislägesavtal, vilket innebär 48 timmars arbetsvecka och ständig beredskap.

– Det jag är mest fokuserad på är att få våra medarbetare att orka med, säger Björn Eriksson.

Viss vård inställd

Intresset från frivilliga inom vården har varit stort.

– Vi fortsätter att fylla på med sjukvårdsutbildade medarbetare inte bara intensivvården utan i hela sjukvården.

Utöver den ansträngda situationen med smittade patienter ska även den övriga vården klaras av. Det fungerar i dagsläget, men situationen är även där ansträngd.

– Den övriga sjukvården är mycket påverkad av situationen. Vi har ställt in sådan sjukvård som inte är nödvändig och kan vänta, framför allt planerade operationer, säger Björn Eriksson.

Linus Svensson/TT

ANNONS