Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cissi Wallin. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Cissi Wallin. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Expressen värvar Cissi Wallin

Den feministiska aktivisten, författaren och debattören Cissi Wallin blir ny kolumnist på Expressen, detta skriver tidningen i ett pressmeddelande. Wallin själv beskriver värvningen som en revansch.
– Det har varit två väldigt tuffa år efter #metoo. Jag blev straffad, inte bara juridiskt utan även yrkesmässigt, säger hon till GP.

Cissi Wallin, som tidigare bland annat skrivit för tidningen Metro, blir ny kolumnist för tidningen Expressen, detta meddelar tidningen i ett pressmeddelande. I samma meddelande beskriver Expressens ansvarige utgivare, Klas Granström, värvningen som en framgång.

"Cissi Wallins perspektiv på samhällsutvecklingen blir ett starkt tillskott till våra krönikorer."

"Båda jag och tidningen gillar när det bränner till"

Wallin själv beskriver hela anställningsprocessen som snabb, men att det kändes rätt.

– Expressen kontaktade mig för två veckor sedan och vi hade några möten. Det hela kändes väldigt bra, säger hon och fortsätter med att förklara hur det efter anställningen på den nu nedlagda tidningen Metro var viktigt för henne att känna sig fri i sitt skrivande.

– På Metro anlitade man mig för att jag är väldigt okonventionell, men sen vill man inte ha det ändå. Så jobbar inte Expressen, båda jag och tidningen gillar när det bränner till.

I pressmeddelandet nämns ditt engagemang för jämställdhet. Hur kommer det visa sig i texterna?

– Jämställdhet kan man applicera på flera olika saker, utöver kvinnokampen. Det är hur vi lever och ser på varandra. Men jag skriver ju ur ett kvinnoperspektiv och min läsarkrets är mestadels kvinnor. Men även män har uppskattat, och inte uppskattat min texter.

Efter förtalsdomen

Cissi Wallin under rättegången där hon åtalades för grovt förtal. I bakgrunden ses Fredrik Virtanen titta fram. Bild: Fredrik Persson/TT
Cissi Wallin under rättegången där hon åtalades för grovt förtal. I bakgrunden ses Fredrik Virtanen titta fram. Bild: Fredrik Persson/TT

I december fälldes Wallin för grovt förtal efter våldtäktsanklagelser mot journalisten Fredrik Virtanen som publicerades på bland annat Instagram. Domen har överklagats till hovrätten av bägge parter. Virtanen har under den senaste tiden skrivit texter för Expressen kultur, något som Wallin inte ser som ett problem.

– Mediesverige är väldigt litet och jag tror på det fria ordet. Han måste ju få fortsätta leva och verka som människa. Men vi kommer ju inte stå sida vid sida, det känns väldigt viktigt.

Wallin berättar att hon till en början kommer släppa en kolumn varannan vecka. Den första publiceras nästa vecka, men vad den kommer handla om är fortfarande hemligt.

– Mycket kan hända på en vecka, säger hon.

Cissi Wallin har beskrivits som den som drog igång Sveriges #metoo-uppror. Det har nu gått över två år sedan dess.

– Det är en slags revansch och jag är väldigt glad över att ha fått förtroendet av Expressen. Det har varit två väldigt tuffa år efter #metoo. Jag blev väldigt straffad, inte bara juridiskt utan även yrkesmässigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.