Explosion vid tunnelbana i Stockholm

En person har avlidit efter en explosion vid en tunnelbanestation i Stockholm. Ytterligare en person skadades. Polisen har inlett en förundersökning om mord och allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS
|

Det var en polispatrull som larmade om explosionen strax efter klockan 11 på söndagsförmiddagen. Detta efter att man stött på skadade personer utomhus vid Vårby gårds tunnelbanestation i sydvästra Stockholm.

– Polis hittade en man som skadats vid explosionen, bekräftade polisens pressinformatör i Stockholm, Sven-Erik Olsson för GP.

En omfattande polisinsats inleddes på platsen. Torget spärrades av, liksom tunnelbanestationen. Tunnelbanelinjerna som normalt sett trafikerar stationen fick order om att inte stanna.

Plockade upp föremål som exploderade

Det visade sig att mannen var i 60-årsåldern och att han varit sällskap med en kvinna i 45-årsåldern. Paret hade hittat ett föremål på marken vid tunnelbanan.

ANNONS

– Man har plockat upp det här föremålet och då har det exploderat och skadat mannen, förtydligade Sven-Erik Olsson.

Hur pass skadad är han?

– Han har livshotande skador och har förts till sjukhus tillsammans med kvinnan.

Strax efter klockan 14 på söndagseftermiddagen – tre timmar efter explosionen – stod det klart att mannen avlidit till följd av sina skador. Kvinnan hade dock klarat sig med lindriga skador.

– Det var ett så pass starkt tryck i explosionen så hon har fått splitterskador i ansiktet och på ett eller båda benen, meddelade Olsson.

Polisen skickade ett stort antal patruller och bombtekniker till platsen. Syftet var att finkamma platsen efter bevis, men också att se till att det var säkert.

– Tunnelbanestationen och torget är helt avspärrat. Vi går igenom hela området för att säkerställa att det inte finns ytterligare några farliga föremål, säger Sven-Erik Olsson, pressinformatör vid polisen i Stockholm.

Totalt sex ambulanser skickades till Vårby gård efter larmet. Även räddningstjänsten skickade dit flera enheter. Deras uppdrag blev kortvarigt, men man behöll beredskap under eftermiddagen, ifall något ytterligare skulle hända.

"Det är hemskt"

Abdullah Özmen, ägare av spelbutiken Vårby spel som ligger runt 50 meter från tunnelbanan, berättar att smällen hördes inne i butiken.

ANNONS

– Vi hörde explosionen. När vi gick ut såg vi personer som låg på marken, säger han till TT och tillägger:

– Man blir ju rädd alltså. Tänk om det skulle hända i centrum också, säger Abdullah Özmen.

GP har haft kontakt med en person som bor i området. Han gick förbi polisens avspärrningar efter explosionen.

– Något liknande har aldrig hänt här förr. Jag tycker att det är hemskt, säger Pedro Illanes till GP.

Hur skulle du beskriva området?

– Det här är ett lugnt område med väldigt god grannsämja. Vi som bor här har bott här länge. Vi har inte problem med ungdomar som tar droger vid tunnelbanestationen, som man har på andra platser. Vi har aldrig haft något liknande problem här förut.

Allmänfarlig ödeläggelse och mord

Polisen har ännu inte kommenterat vad föremålet som exploderade var för något.

– Vi avvaktar fortfarande officiella resultat från teknikerna på plats innan vi uttalar oss om det, avslutade polisens pressinformatör i Stockholm, Sven-Erik Olsson.

Formellt har det nu inletts en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och mord, enligt polisen.

Vid 16-tiden på söndagen meddelade polisen att tunnelbanan stannade som vanligt igen vid station Vårby gård. Polisen var även klar med sitt tekniska arbete och avspärrningarna hade hävts.

ANNONS
ANNONS