Robin Dahlén och advokaten Stefan Liliebäck under en pressträff 2022 då det meddelades att Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på tre miljoner kronor.
Robin Dahlén och advokaten Stefan Liliebäck under en pressträff 2022 då det meddelades att Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på tre miljoner kronor. Bild: Tommy Pedersen/TT

Expertvittne tas in i Kevinfallet

Han anklagades felaktigt för att haft ihjäl fyråriga Kevin i Arvika 1998. Nu tar Robin Dahléns juridiska ombud in en minnesexpert för att få skadestånd av kommunen.

ANNONS

Robin Dahlén, en av de två bröder som felaktigt anklagades för fyraårige Kevins död, har stämt Arvika kommun på tre miljoner kronor i ett skadeståndsmål.

Nu har Dahléns juridiska ombud Stefan Liliebäck kallat den finländska rättspsykologen och experten på barnförhör, Julia Korkman, till huvudförhandling i tingsrätten, rapporterar P4 Värmland. Hon ska ge sin syn på om Dahlén och hans bror utsattes för tortyr under de polisförhör som gjordes när bröderna var barn.

Stefan Liliebäck säger att att kommunen själv inte var exekutiv utförare av den tortyr som man anser att de utdragna förhören var.

– Men vi anser att de är medgärningsmän till den tortyr som vi menar att pojkarna utsattes för av polisen, säger han till P4 Värmland.

ANNONS

Kommunens juridiska ombud Jonathan Peduru-Aratchi säger till P4 Värmland om de nya uppgifterna:

– Jag kan inte se att kommunen varit medansvarig till någon form av tortyr.

Fakta: Turerna i Kevinfallet

Stämningen mot kommunen lämnades in 2022 och i oktober meddelades att Dahlén skulle få skadeståndet. Men kort därpå drogs domen tillbaka eftersom det visade sig att kommunen hade skickat in handlingar, men som inte diarieförts till följd av ett internt misstag.

Den fyraårige pojken Kevin hittades död vid en strand i Arvika 1998. Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat honom.

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga.

Misstankarna prövades aldrig i domstol. Det kunde dock gjorts i en så kallad bevistalan. En sådan kan väckas av åklagare om någon under 15 år misstänks för ett grovt brott. Men det sker bara om den misstänkes vårdnadshavare, socialtjänsten eller Socialstyrelsen gör en begäran till åklagaren.

Nästan 20 år efter Kevins död öppnades utredningen igen, med en ny åklagare, efter granskningar som SVT och Dagens Nyheter gjort.

Chefsåklagare Niclas Wargren underkände då den första polisutredningen. Bevisen höll inte. Kevins död kan ha varit en olycka. Wargren var mycket kritisk till de många och långa förhören med de två små bröderna.

I mars 2022 gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel. Ersättningen gavs ex gratia ("av nåd"). Det är ett ovanligt beslut, som kan fattas utan det finns någon formell rätt till ersättning.

ANNONS