Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En trappa desinficeras för att undvika coronasmitta. (Arkivbild.) Bild: Terje Bendiksby
En trappa desinficeras för att undvika coronasmitta. (Arkivbild.) Bild: Terje Bendiksby

Experter överens: Minimal risk att smittas av corona via ytor

En rad internationella experter är överens: Coronaviruset sprids nästan aldrig via ytor. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC slår fast att risken är mindre än 0,1 promille. Men Folkhälsomyndighetens råd om desinfektion av ytor ligger fast.

Det är Svenska Dagbladet som har sammanställt det senaste om smittspridning av coronaviruset sars-cov-2 via ytor, samt pratat med experter i ämnet. Bland annat hänvisar man till en artikel i tidskriften Nature, där flera vetenskapliga studier pekar mot samma sak: Corona sprids nästan aldrig via ytor.

I förra veckan gick den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC ut och slog fast att risken för att smittas med covid-19 via ytor är ytterst liten: ”Varje kontakt med en förorenad yta innebär en risk på mindre än 1 på 10 000 att orsaka en infektion”. Risken är alltså mindre än 0,1 promille.

Flera svenska experter som SvD intervjuat håller med.

– Det är förstås ingen nackdel att sprita händerna, spriten löser upp virusets hölje. Men det är ett villospår och eftersom man inte kan hålla hur många tankar i huvudet som helst är det mycket bättre att man koncentrerar sig på att inte stå nära andra människor och andas samma luft, säger Agnes Wold, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till tidningen.

Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Bild: Adam Ihse/TT
Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Bild: Adam Ihse/TT

Även i USA är forskarna nöjda med CDC:s besked. I en intervju med New York Times säger Linsey Marr, expert på luftburna virus vid universitetet Virginia Tech, att det saknas bevis för att någon någonsin har fått covid-19 genom att ta på en förorenad yta.

– Äntligen! Vi har vetat det här länge och ändå fokuserar människor fortfarande så mycket på ytstädning, sa Linsey Marr till New York Times.

Svenska Folkhälsomyndigheten har ännu inte kommenterat CDC:s ställningstagande. På sin hemsida skriver myndigheten att viruset kan överföras via förorenade ytor, även om risken att bli smittad den vägen ses som mindre än via droppsmitta.

Folkhälsomyndigheten skriver också att det är viktigt att ”ha väl fungerande rutiner för städning och rengöring”.

Ytdesinfektionsmedel avdödar coronavirus effektivt. Ytor och föremål som många personer kommer i kontakt med bör städas eller rengöras varje dag”, skriver myndigheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.